אין שני לרושם ראשוני, את זה כולם כבר יודעים. אין מה לעשות. ברגע שהעין שלנו נחה על משהו, היא משדרת מסר למח שמחליט מייד מה דעתו על הנושא. ככה זה בהמון תחומים. אנשים קובעים את דעתם על אנשים אחרים כשהם רואים מה הם לובשים, איך הם נראים ואיך הם מתנהגים. אנשים משקיעים בעצמם הון תועפות על קרמים, משחות ועוד שלל מוצרים כדי שהגוף שלהם יראה תמיד רענן נקי ובמצב טוב. גם בתי הפקות של סרטים וסדרות משקיעים הרבה מאד זמן כדי שהרגע הראשון שתראו על המסך בסרט חדש או בסדרה שעלתה זה עתה יהיו מדויקים, חדים ושישאבו אתכם פנימה. גם מסעדות, בתי קפה ואפילו משרדים ודירות מסוימות משקיעים הרבה מאד זמן במחשבה על עיצוב החלל והכניסה בפרט, כדי לגרום למבקר / לעובד / לבעל הנכס לחוות ספקטרום תחושות ורגשות מסוים.
ובכן, אותו הדבר תקף גם לבניינים. חשבו על זה כך – אתם משקיעים זמן רב בעיצוב הדירה שלכם – ובאמת היא נראית נהדר וכיף לבלות זמן בתוכה. אבל הבניין עצמו נראה רע, ובכל פעם שאתם נכנסים אליו אתם מעדיפים לעשות זאת כמה שיותר מהר כדי לא לבלות זמן בחלל המשותף שנראה לא טוב. אם אתם מתחברים לתחושה הזאת כדאי שתתחילו להריץ בראש את המחשבה על שיפוץ חיצוני לבניין משותף.
מה השלב הראשון?
בגלל שמדובר בשיפוץ לבניין משותף דרושה הסכמה של שאר דיירי הבניין. זהו בדרך כלל השלב המורכב והסבוך ביותר, כי שיפוץ חיצוני לבניין משותף יכול להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים ולפעמים אף יותר (על כך בהמשך). חשוב להדגיש שהחוק הישראלי מאד ברור בעניין הזה. זה עובד כך : אם שישים ושישה אחוזים ומעלה, כלומר שני שליש ומעלה מבעלי הדירות בבניין, נותנים את הסכמתם לשיפוץ הבניין, אפשר להתחיל להוציא לפועל את תוכניות השיפוץ. למרבה הצער, החוק נוצר מכיוון שבהרבה מקרים יש דיירים שחושבים שהם יצליחו להתחמק מעלויות השיפוץ ולקבל את כל היתרונות שבכך. לכן החוק קבע כי אם שני שליש מהדיירים חושבים שיש צורך בשיפוץ, ניתן להכריח את שאר הדיירים המסרבים להשתתף בהוצאות. עושים זאת בעזרת תביעות שקורות בזמן או אחרי השיפוץ. החוק כמובן יהיה לטובתכם בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים. היו בטוחים שאת הכסף שלכם אתם תקבלו. אמנם זה יכול ליצור חיכוכים לא נעימים עם השכנים שלכם, אבל אם חשוב לכם לעשות את השיפוץ הזה אנחנו מאד ממליצים על כך.
מה עושים לאחר שהושגה ההסכמה?
חשוב מאד לבחור בקפידה את האדירכל או קבלן הבניין אצלו תעשו את השיפוץ. הרבה מאד אנשים משלמים כסף עבור שיפוץ משותף שיענה בצורה המיטבית על צרכי כלל הדיירים, חשוב לבחור את קבלן הבניין או האדריכל בצורה מחושבת ומדויקת שתתאים בדיוק למכלול הצרכים המשותף. ערכו חיפוש נרחב ומעמיק. בקשו מהאדירכלים והקבלנים לראות בניינים שכבר שופצו, ולכו בעצמכם להסתכל מקרוב על העבודות שלהם (לא רק בתמונות). דברו עם ועדי הבית באותם בניינים. בקשו הצעת מחיר מפורטת והשוו אותה להצעות מחיר אחרות שאתם מקבלים. אל תלכו על הצעה נמוכה ומפתה, כי זהו תחום שאתם לא מבינים בו ואולי עובדים עליכם. אל תלכו גם על ההצעה היקרה ביותר מאותה סיבה בדיוק. הכי כדאי ללכת על הצעת מחיר ממוצעת ועל תיק עבודות מוכח.
איך נקבע מחיר השיפוץ?
עלות שיפוץ בניין משתנה בהתאם לפרמטרים רבים. הפרמטרים העיקריים הם: גודל הבניין, כמות יחידות הדיור המשפצות, מדידות חיצוניות של שטח מעטפת הבניין, המצב הקונסטרוקטיבי של הבניין, מידת השימוש ביועצים, האחדת חזית חיצונית (החלפת כלל התריסים בחזית, 'ניקיון' החזית מכל חיווט, מזגן או כל רכיב אחר הפוגע בחזות בניין נקייה), קיומה של יחידת מרתף המצריכה איטום מיוחד מתחת לפני האדמה, קרבת הבניין לרצועת החוף (הצורך בחיפוי בניין ייחודי, כמו פסיפס, אבן טבעית או גרנוליט), איטום מורכב של הגג והתמודדות עם קושי קונסטרוקטיבי בהקמת פיגומים. כמו כן, נציגות הבית היא שמחליטה מהו היקף השיפוץ, כשיש עבודות שאינן מחייבות קבלת היתר (כמו שדרוג לובי, חדר מדרגות וחדר אופניים).
העלות הממוצעת ליחידת דיור בשנת 2024 עמדה על סכום של כ-45 אלף שקל עבור כל יחידת דיור אלו העלויות המקובלות של מספר עבודות המבוצעות בעת שיפוץ מבנה: יישום שביל גרנוליט יעלה 250 שקל למ"ר, ציפוי אספלט חדש יעלה 82 שקל למ"ר, ציפוי קירות בשליכט אקרילי גמיש – 95 שקל למ"ר, מעקה ברזל למרפסת – 665 שקל למטר רץ, ריצוף לובי בגרניט פורצלן – 375 שקל למ"ר, ויטרינת לובי – 1,200 שקל למ"ר, איטום גג ביריעות ביטומניות – 100 שקל למ"ר (כשהמחיר למ"ר משתנה בהתאם לשטח הגג הנדרש) ומסתור מזגן יעלה כ-3,000 שקל ליחידה.
ובכן, אם אתם חושבים שהבניין שלכם צריך את זה, מהרו לכנס אסיפת דיירים!