סוג הדלת שתבחרו, כמו גם עובי הקירות וגודל הממ"ד, הם כולם פקטורים שישליכו ישירות על מחיר בנייתו. וכאשר מבררים לגבי מחיר ממד 12 מ"ר, צריך לקחת בחשבון את כל הפקטורים השונים שישליכו ישירות על הבטיחות שלכם ושל משפחתכם.
בעוד שלחלק מהאנשים זה נראה כאילו ממבצע צבאי אחד לשני אנחנו מתקדמים לקראת סיום הסכסוך, אחרים סבורים שלישראל יש עוד איזה "מבצע שניים" בעתיד הנראה לעין. המציאות היא, שאנחנו עדיין צריכים להרגיש מוגנים בבתים שלנו, וכאן נכנס ממ"ד לתמונה. אמנם המחיר הממוצע בישראל לבניית ממ"ד עומד על כ-80,000 ₪ – 100,000 ₪, אבל יש דרכים להוזיל עלויות אלו. ולפני שנדבר על מחיר ממד 12 מ"ר, נדגיש כי בניית ממ"ד משתנה באופייה ובמחיריה בין בית לבית ולפי הדרישות של בעלי הנכס. בעוד כי ממ"ד מינימלי הוא בדרך כלל בגודל של 9 מ"ר, חלק מהאנשים בוחרים לבנות ממ"ד גדול יותר, לשפר את הדלת (מדלת הדף לדלת הדף רסיסים) ועוד. או הם גורמים שמשליכים על המחיר, באופן טבעי.
מה בניית ממ"ד תצריך ממכם?
כדי להיערך תקציבית לבניית ממ"ד, לא מספיק רק לברר לגבי מחיר ממד 12 מ"ר באינטרנט. מעבר לבדיקת המחיר, חשוב גם להבין היטב לאילו סוגי שיפוצים אתם עתידים להיכנס, כלומר מה הבנייה של הממ"ד תצריך ממכם. ובכן, בעוד כי במרכז הארץ ישנם תקנים ספציפיים לבניית ממ"ד, כמו למשל קירות בטון מזוין בעובי של 25-35 ס"מ, בדרום הארץ תקני הבנייה הם אחרים ומחמירים יותר.
ובזמן שקיימת הדרישה להתקין חלון זכוכית מחוסמת, תקנות הבטיחות מגדירות גם התקנת חלון-הדף אשר עשוי פלדה. כמו כן, שיפוץ עבור בניית ממ"ד יצריך ממכם גם דלת-הדף אשר עשויה מחומר פלדה, כמו גם 3 שקעי חשמל לכל היותר בממ"ד. ולבסוף, בניית ממ"ד תצריך גם את האיטום המלא של החלל וכן התקנת פתח אוורור פלדה. וזוהי לא חובה, אבל רצוי גם להתקין מערכת סינון אוויר.
מה משפיע על מחיר ממד 12 מ"ר
אחד הפקטורים החשובים בקביעת מחיר ממד 12 מ"ר הוא, האזור בו אתם מתגוררים. אם מדובר על אזורי דרום הארץ, ישנם תקנים מסוימים שבהם הממ"ד אמור לעמוד, מה שמייקר את תהליך הבנייה. למשל, בניית ממ"ד בדרום הארץ מחייבת קירות וכן תקרה בעובי של 40 ס"מ, מה שכמובן משליך על מחיר ממ"ד 12 מ"ר.
דבר חשוב נוסף שצריך לזכור הוא, הנושא של בניית ממ"ד בדירה לבין בניית ממד בבית פרטי, שכן יש הבדלים במחירים בין 2 המקרים האלו. בדירת מגורים בבניין משותף, אתם תשלמו כ-11,000 ₪ לכל מ"ר (הסטנדרט הוא 9 מטרים רבועים, שזה בעצם 13 מ"ר ברוטו). לעומת זאת, בבית פרטי, בניית ממ"ד תעלה לכם כ-12,500 – 13,500 ₪ לכל מ"ר. כמו כן, חשוב לקחת בחשבון גם את המצב התחזוקתי של הבניין, שכן פגמים מסוימים עשויים להצריך תיקון לפני בניית ממ"ד. מה, למשל? המשיכו לקרוא על ההשפעה של יושן הבניין על הממ"ד שלכם.
יושן ובלאי הבניין – גורמים שיכולים להחליש את הממ"ד שלכם
הן על עמודי הבניין שלכם והן על היסודות של הבניין, במשך השנים מופעלים עומס ולחץ רבים. בעוד כי עמודי בניין הם מבנה הנדסי שנועד לשאת ולספוג הן עומסים והן זעזועים, במהלך השנים נוצר בלאי טבעי אשר מתבטא בהתפוררות חלקי בטון, חלודות או קורוזיה שנוצרות על סגסוגות של מתכות ועוד. וכאשר עמודי הבניין אינם תקינים או בטוחים, אולי אפילו מתפוררים, גם הממ"ד שלכם פחות בטוח.
כאשר התנאים הסביבתיים לא אופטימליים, או שמא חומרי הבניין אינם איכותיים דיה או ספגו חבלה, עשויים העמודים להישחק ולהיפגע, להיסדק ולהיחלש ואפילו ממש לקרוס בשלב מסוים. ובמצבים אלו, למעשה מופר האיזון וכן חלוקת העומס הטבעית שהעמודים חולקים ביניהם. במקרים אלו, הרי שהמצב מסוכן פי כמה וכמה מונים ומצריך טיפול במיידי. וכך גם רלוונטי לגבי כל מקרה אחר אשר מלווה בהתפוררות או היחלשות של חומרי בנייה במבנה, מה שישפיע ישירות על בטיחות הממ"ד שלכם. לכן, חשוב לבדוק כיצד שירות כמו חיזוק ועיבוי עמודי בניין יכול להועיל לבטיחותכם הכללית בממ"ד ובכלל.
האם יש אלטרנטיבה לבניית ממ"ד?
לאחר שביררתם על מחיר ממד 12 מ"ר, ואולי גם הגעתם למסקנה שמדובר בלא מעט כסף, כדאי לדעת שישנה סוג של אופציה חלופית לבניית ממ"ד. אנו מדברים כמובן על רכישת ממ"ד מוכן, מה שנקרא גם ממד נייד או מבנה מיגונית. המבנים האלו מסוג מיגונית הם מבנים שניתן למקם בשטחים קטנים וגדולים יותר, אבל הם מחייבים שתהיה לכם חצר.
אם יש לכם חצר ואתם מעוניינים לרכוש ממ"ד נייד או ממד מוכן, המחירים ינועו בין כ-20,000 ₪ ל-50,000 ₪ בד"כ. המחיר מושפע בעיקר מגודל המבנה, כאשר המיגוניות הגדולות מתאימות גם עבור 15 אנשים. לאחר רכישת ממ"ד מוכן נייד, המשאית גוררת את המבנה אליכם וממקמת אותו בחצר ביתכם.
כיצד להוזיל עלויות בניית ממ"ד?
רגע אחרי שמבררים על מחיר ממד 12 מ"ר, רוב האנשים מעלים את השאלה הבאה לשיח: כיצד מוזילים מחירי בניית ממ"ד? זה הראש הישראלי שלנו, אין מה לעשות, אנחנו תמיד עסוקים בסוגיית הוזלת מחירים. וכדי להוזיל עלויות בניית ממ"ד, כדאי לצאת ל"קמפיין" קצר. על מה אנחנו מדברים? אנו מדברים על גיוס כלל הדיירים בבניין לטובת הוספת חדר נוסף וכן ממ"ד בדירותיהם.
ברגע שהקבלן מקבל הזמנה גדולה של הוספת חדרים נוספים וממדים בכלל הדירות בבניין, המחיר יכול לרדת משמעותית לטווחים של כ-80,000 ₪ – 90,000 ₪ ואף לטווחים נמוכים יותר. זו הדרך העיקרית להוזיל עלויות, שכן לא יהיה מומלץ להוזיל בעלויות חומרי הגלם ולהתפשר על האיכות שלהם. מדובר בבטיחות שלכם, ככה שחשוב להשתמש בחומרים המתאימים בלבד על פי הרגולציות הבטיחותיות.