מרפסות שמש הן אחת מן ההמצאות האדריכליות הרומנטיות ביותר. הן מזכירות לנו מפגשים סודיים בין אוהבים תחת שמיים זרועי כוכבים, נופי טבע יפיפיים ושיחות אינטימיות עם חברינו הטובים ביותר על כוס קפה חמה. ברמה המעשית, מרפסות השמש עשויות להגדיל את שטח המרחב החיצוני שלכם, במחיר נמוך יותר מבניית דק בקומת הקרקע. במידה ואתם גרים בדירה, מרפסת השמש תאפשר לכם אזור חיצוני לדירה ללא צורך בחצר ותגדיל את שטח המחייה שלכם
מרפסות שמש | מרפסות תלויות | הרחבת מרפסות
אם אתם מתעניינים בהוספת מרפסת שמש בביתכם או שיפוץ בניין, יש לא מעט שאלות שחשוב לשאול ולשקול: מהו סוג המרפסת המומלץ בשבילי? מהו סוג העיצוב הטוב ביותר? מה התקציב שלי? מהו חוק המרפסות וכיצד הוא משפיע עלי? אם יש לי כבר מרפסת ואני מעוניין להרחיב אותה? מהו מפקח בניה והאם הוא מומלץ לפרויקט? לפניכם מדריך אשר יענה על כל השאלות ויספק לכם מידע נוסף, כדי להתחיל את הפרויקט.
מהי מרפסת שמש?
מרפסת שמש היא שטח בלתי נפרד מהבית/ דירה שלכם, הממוקם בצדו החיצוני של המבנה. מרפסת השמש עשויה להיבנות על קורה יציבה אשר יוצאת מגוף המבנה, על עמודים, בנויה על הגג או תלויה. אחד המאפיינים הבולטים של מרפסת השמש הוא חלק העשוי חלון גדול, המאפשר כניסה של אור טבעי רב אל תוך הבית, מאמר על בניית ממד בבית משותף.
מהם היתרונות של מרפסת השמש?
מרפסת השמש עשויה להיות תוספת נהדרת לביתכם, אשר לא תרוקן את הארנק כמו הוספת דק עץ, אך תספק את אותם יתרונות. לפניכם הסבר מפורט מדוע כדאי לבנות מרפסת שמש ומהם יתרונותיה:
- מרחב נוסף– ניתן לבנות את מרפסת השמש כמעט בכל גודל (יש לשים לב לחוק המרפסות בהמשך) שבו אתם מעוניינים, ובשטח אשר נוצר ניתן לעשות שימושים רבים, כגון: תליית כביסה, בניית מחסן, הצבת פינת קפה נוחה ועוד. המרפסת מספקת לכם מרחב נוסף בו אתם יכולים לעשות כרצונכם.
- נוף– מרפסת השמש מציעות נוף יפיפה, אשר קשה לקלוט מחצר או מדק. בזכות מרפסת השמש, תהיה לכם נקודת מבט נהדרת על כל הסובב אתכם, אשר תספק רוגע, שלווה והנאה.
- העלאת ערך הדירה– ע"י הוספת מרפסת שמש לדירה שלכם, אתם מעלים את ערך הדירה. ערך הדירה עולה בין 5%-10%! עליה זו הופכת את מרפסת השמש להוצאה משתלמת אשר מחזירה את הוצאתה, במידה ובעתיד תרצו למכור את הדירה, מרפסת השמש מעלה את שווי הדירה ומחזירה את השקעתה.
- אור טבעי ואוויר צח– מרפסת השמש עשויה לשמש מקום נהדר לשאוף אוויר צח ולקבלת מנה של ויטמין D. אפילו אם רק תשבו ותקראו ספר במרפסת, תקבלו אוויר צח וקרני שמש חמימות וזה עדיף מלשבת סגורים בבית כל היום. בנוסף, מרפסת השמש מספקת כניסה של אור טבעי לבית ברוב שעות היום, כניסת האור מאפשרת לכם לחסוך את עלויות החשמל עד רדת החשיכה ובנוסף כניסת האוויר עשויה לחסוך את הוצאות המזגן.
- מקום הירגעות– לדירות ללא חצר, מרפסת השמש מספקת פתרון נהדר למקום בו אפשר לקרוא, להירגע, לצייר, לכתוב וכו'- במיוחד עבור הורים, אשר זקוקים לנקודת מבט מתמדת על הילדים שלהם.
- שימושים רבים– למרפסת השמש שימושים רבים, ניתן להפוך אותה לחצר עם דשא פרחים ועציצים, אפשר לסגור אותה ולהפוך אותה לחדר נוסף או למחסן, למקם בה פינת ישיבה ועוד.
סוגי מרפסות
ישנן מספר סוגי מרפסות שונים, אשר נבדלים בדרך ובצורת הבניה של כל מרפסת. לפניכם מפורטים שלושת סוגי המרפסות הנפוצים ביותר בישראל:
מרפסת קונזולית
מרפסות אלה בנויות בצורה שהמרפסת מזדקרת מגוף המבנה, ללא כל תמיכה נראית לעין מלבד הקיבוע עליו נחה המרפסת. המשקל והמשא נתמכים ע"י זיז (קורה המחוברת למבנה בצדה האחד בלבד) המובנה על קיר המבחנה החיצוני. מרפסת זו אינה זקוקה לעמודי תמיכה או לשרשראות. סוג מרפסת זה, בעוד הוא ניחן בתוצאה האסתטית ביותר, דורש תכנון מורכב מראש ונקודות משא גדולות יותר מיתר המרפסות. מרפסת זו אינה ניתנת להוספה, אלא חייבת להיות חלק מן התכנון המקורי של המבנה.
מרפסת תלויה
צורה נוספת של תמיכה במבנה המרפסת היא שימוש בכבלים מפלדת אל- חלד, אשר מקובעים בקיר ו"תולים" את המרפסת. מרפסת השמש ניצבת בזווית ישרה למבנה, הכבלים מפלדת האל- חלד מתחברים לקצוות המרפסת משני צדיה החיצוניים ומתקבעים בזווית של 45 מעלות לחיבורים המצויים על הקיר החיצוני של המבנה. החיבורים המצויים על גוף הבניין הם חזקים ביותר ועושים שימוש בברגים יציבים ובכוחות שונים. זוהי מרפסת אסתטית במיוחד ונפוצה בישראל בזכות מהירות הבניה שלה: המרפסת מגיעה מוכנה וכל מה שנותר לעשות הוא להרכיב אותה. בנוסף, המרפסת צורכת תחזוקה מועטה ובנייתה ידידותית לסביבה.
מרפסת על עמודים
זהו אחד מסוגי המרפסת הנפוצים ביותר, בעיקר בזכות הפשטות שבהרכבתה ובמשקל המינימלי אשר מכביד על הבניין עצמו. למעשה, העמודים מהווים מבנה מופרד מהבניין ולעיתים אפילו לא מחוברים אליו. מבנה המרפסת נתמך ע"י שימוש בעמודים אנכיים. משקל המרפסת או המרפסות (במידה והן נערמות אחת על השנייה) נתמך ע"י עמודים אלה ומועבר אל הקרקע אשר מכוסה בבטון בדרך כלל. גודל העמודים תלוי בגודל, משקל ובמספר המרפסות אשר נערמות עליהם. מרפסת זו דורשת התפשרות מבחינת האסתטיקה אך נבחרת לרוב בזכות מהירות ופשטות הבניה שלה.
האם מומלץ לשכור את שירותיו של מפקח בניה?
התשובה היא: בהחלט. פיקוח בניה הוא חלק חשב בתהליך הבניה. במידה והפיקוח נעשה בצורה מקצועית ואיכותית, הוא עשוי להועיל מאוד ולשפר את כל מהלך הפרויקט. אם אתם מעוניינים כי תהליך הוספת מרפסת השמש יעבור בצורה חלקה, מהירה ושלווה, מומלץ לשכור את שירותיו של מפקח בניה מקצועי ובעל ניסיון, על מנת שהפרויקט יתבצע כמתוכנן ובצורה בטוחה.
אין ספק כי תפקיד המפקח הוא חיוני: עליו לבדוק הכול ולהתריע על כל הפרה או ליקוי במהלך השלמת הפרויקט.
מהו תפקידו של מפקח הבניה?
המפקח מכוון בעזרת מידע וניסיון רב את אנשי המקצוע השונים אשר לוקחים חלק בפרויקט הוספת מרפסת השמש, ומדווחים על כל התקדמות או הפרעה לבעלי הפרויקט: אתם. מפקח הבניה מסוגל לעזור בקבלת ההחלטות המתאימות ביותר בפרויקט, ובנוסף, המפקח אחראי על תקציב הפרויקט ועל עמידה בלוחות הזמנים המוקצבים. בין תפקידיו של מפקח הבניה:
- מהווה נציג מול הקבלן
- מפקח על אופי ואיכות העבודה
- מוודא עמידה בלוחות הזמנים המוקצבים
- משער את עלויות בניה ועובד לפי תקציב מוכן מראש
- בחירת הקבלן, קבלן המשנה וכל איש צוות אחר, אשר יקחו חלק בפרויקט הוספת המרפסת
פיקוח פרויקטים מתבצע ע"י מפקח בניה מקצועי בלי קשר לסוג או לגודל הפרויקט. גם אם מדובר בפרויקט קטן יחסית, כמו הוספת מרפסת שמש, מומלץ לשכור את שירותיו של מפקח בניה מקצוע, על מנת להימנע מבעיות אשר עלולות לצוץ במהלך הבניה ולוודא כי העבודה תתבצע כראוי.
לאחר שבחרתם את מפקח הבניה שלכם, הוא מחויב להרבה עבודה, לחץ וביקורים יומיים באתר הבניה, לכל אורך תקופת הבניה- במקרה של הוספת מרפסת השמש מדובר בתקופה קצרה יחסית- אך כל אלה נחסכים מכם ומועברים למפקח הבניה שבחרתם. פיקוח בניה דורש נוכחות מתמדת לכל אורך הפרויקט ולקיחת אחריות רבה. על מפקח הבניה להקדיש זמן לפרויקט שלכם ולעקוב אחרי כל השלבים ההכרחיים להשלמת הפרויקט, בעזרת התיאום הנכון של כל הנפשות הפועלות.
יתרונות מפקח הבניה
לפניכם מפורטים היתרונות העיקריים בעבודה אשר מפוקחת ע"י מפקח בניה מקצועי:
- תכנון ביטחוני ראוי– אחד ההטבות המשמעותיות של מפקח בניה איכותית, הוא תשומת הלב הרחבה אשר מושקעת בביטחון. מפקח הבניה מזהה את הדרך הבטוחה ביותר בכל הנוגע לציוד ומוודא כי כל אנשי הצוות אשר לוקחים חלק בפרויקט אינם נמצאים בשום סוג של סכנה. התכנון הביטחוני המוגבר הוא סיבה משמעותית תמיד לשכור את שירותיו של מפקח בניה מקצוע אשר יחסוך מצבים לא נעימים ואף מסוכנים.
- זיהוי סכנה– יחד עם הנקודות אשר עלו בסעיף הקודם, זיהוי סכנות הולך יד ביד עם תכנון ביטחוני ראוי וחשוב ממש כמוהו. מפקח בניה איכותי תמיד יהיה מודע לחלוטין לכל סכנה אשר עומדת בפתח של כל פרויקט. אנשי הצוות ואתם תהיו מוגנים לחלוטין בידיו המקצועיות של מפקח מקצועי, אחד הערכים המוספים לתפקיד מפקח הבניה.
- ריכוז נכון של העבודה– פיקוח הבניה מסייע לעובדי הפרויקט לשמור על מצב ערני. בנוסף, מפקח הבניה יודע לחלק נכון את העבודה לפי לוח הזמנים הנבחר ובצורה זו לרכז את העבודה בצורה הטובה ביותר ולהפיק תוצאות מהירות מכל איש מקצוע. אמנם לא כל הפועלים עשויים לאהוב להיות תחת פיקוח, אך אין ספק כי הפיקוח ישמור עליהם ערניים וידאג כי הם עומדים בזמנים.
- שיפור איכות הבניה– מפקחי הבניה עשויים להשפיע לטובה על איכות הבניה. ע"י פיקוח ראוי ועמידה בכל התקנות הנדרשות, ללא ספק יסייע לשדרג גם את האיכות וגם את הבטיחות של מהלך הבניה ושל התוצר הסופי. תוצר סופי איכותי משמעותי מרפסת שמש יפיפייה ובטוחה עבורכם.
- שלווה ושקט עבורכם– כמובן, אחד היתרונות הבולטים בפיקוח בניה איכותי ומקצועי הוא השקט והשלווה אשר הוא מעניק לכם. כאשר אתם סומכים על מפקח הבניה שלכם, אתם יודעים שיהיה מי שידאג שכל העובדים יבצעו את העבודה על הצד הטוב ביותר, לא יהיו חריגות בתקציב, רק חומרי הבניה וציוד הבניה האיכותי ביותר יירכש וביטחונם ורווחתם של העובדים ישמר.
מהו חוק המרפסות?
חוק המרפסות, או בשמו השני " תיקון 101 לחוק תכנון ובניה" אשר נכנס לתוקף בשנת 2014. התיקון מאפשר לכם להוסיף מרפסת שמש פתוחה, בשטח של עד 10% משטח המבנה או עד 14 מ"ר (הגדול מבניהם). על המרפסת להיות לפחות כ- 2.5 מטר מעל הקרקע ולא לבלוט מעבר ל- 2.5 מטר מפני הבניין. אם אתם מעוניינים במרפסת גדולה ובולטת יותר עליכם להשיג את האישורים המתאימים מן העירייה.
התיקון מאפשר לכם כאזרחים לחסוך עגמת נפש רבה בקבלת היתרים ואישורים שונים למגוון פרויקטים אשר אינם מפריעים לאיש (כמו הוספת מרפסת שמש) ומתקיימים ללא היתר בניה בצורה נרחבת בכל רחבי הארץ. הרעיון העיקרי בתיקון 101 לחוק תכנון ובניה, אשר כולל את חוק המרפסות, הוא לשפר את הליכי הרישוי לבניה במקרים אשר לא נעשית פגיעה באיכות הבניה ובסביבה.
האם קיים מיסוי על מרפסת השמש?
האם עליכם לשלם ארנונה נוספת או מיסים נוספים על מרפסת השמש החדשה כמו היטל השבחה ? ישנן רשויות אשר גובות היטל השבחה (תשלום אשר משלמים לעירייה בגין קבלת זכויות בניה והקלות נוספות) עבור בניית המרפסת, אך גביית ארנונה מותרת ממרפסת שגודלה עובר את ה- 12 מ"ר בלבד. מרפסות בעלות שטח הקטן מ- 12 מ"ר, פטורות מארנונה לחלוטין (מלבד העיר תל אביב, בה משלמים ארנונה על שטח מקורה). לא כל הרשויות העירוניות מקפידות על הפטור מארנונה ולכן יש לשים לב ולוודא כי לא גובים מכם ארנונה כאשר יש לכם פטור.
כמה זמן נמשכת בנייה של מרפסת שמש?
במידה והחלטתם להוסיף מרפסת שמש לביתכם, אך שואלים את עצמיכם כמה זה נמשכת הבניה, האם עומדים לפניכם חודשים של בניה הכוללים קדיחות, רעש, ופועלים אשר משאירים עקבות בסלון? בהחלט לא. בניית מרפסת שמש אורכת בין יום ל- 7 ימים, תלוי בסוג הבניה ובסוג המרפסת בה אתם בוחרים. לפניכם פירוט של שני סגנונות הבניה הנפוצים ביותר בארץ:
- בניה רטובה– מרפסת אשר נבנית ע"י בניה רטובה נקראת גם "מרפסת מבטון" וזאת עקב שימוש ביציקת בטון כדי להשלימה. שיטת הבניה הרטובה נחשבת למוכרת וזולה יותר משיטת הבניה היבשה. על מנת לבצע את שיט הבניה הרטובה יש לחפור עמודי בטון ויציקה לאורך הבניין. הבניה הרטובה אולי זולה יחסית אך היא כוללת לא מעט חסרונות: זמן העבודה הארוך (נמשכת כשבוע), כוללת לכלוך רב, המשקל רב (מרפסת הבנויה בשיטת הבניה הרטובה שוקלת 7-8 טון) המשקל הרב הוא חיסרון קריטי כאשר מדובר במבנה ישן, ובנוסף הפיגומים של בניה זו עלולים לפגוע בגינת הבניין.
- בניה יבשה– מרפסת אשר נבנית ע"י בניה יבשה נקראת גם "מרפסת מפלדה" וזאת עקב השימוש במבנה מוכן העשוי פלדת אל- חלד. שיטת הבניה היבשה מתבססת על מבנה פלדה מוכן מראש אשר מעוגן בדרך כלל על עמודי הבטון של הבניין. שיטת הבניה היבשה מאפשרת הרכבה של המרפסת תוך זמן קצר יחסית, עקב הכנתה מראש, בניה של מספר מרפסות ביום ובנוסף היא קלה יחסית (מרפסת הבנויה בשיטת הבניה היבשה שוקלת 1-2 טון). יש להקפיד על צורת העיגון של המרפסת ומומלץ לא להתפשר על איש מקצוע. הבניה היבשה כמעט ולא יוצרת לכלוך, רעש והפרעה בשגרת היום שלנו.
האם ישנה הגבלת משקל במרפסת השמש?
שאלה זו מעסיקה כל בעל מרפסת באשר הוא. אף אחד לא רוצה שהמרפסת שלו תקרוס בזמן אירוע משפחתי כלשהו. חשוב לדעת מהי מגבלת המשקל של המרפסת שלכם וכמה אורחים היא מסוגלת להכיל. כדי להשיג את התשובה, כל מה שצריך לעשות הוא לבחון את התקן הישראלי: המרפסת מסוגלת לשאת על כל 1 מ"ר שלה עומס של עד כ- 350 ק"ג. על מנת להסביר יותר בפשטות את התקן ניתן להיעזר בדוגמא: מרפסת אשר שיטחה הוא כ- 10 מ"ר יכולה להכיל עד 3,500 ק"ג (10*350), בהנחה שכל אורח שוקל בממוצע 70 קילו, המרפסת יכולה להכיל עד כ- 50 אורחים (3,500:70), כך שכדאי ומומלץ לערוף ערבי חג ואף אירועים משפחתיים במרפסת ואין צורך לחשוש.
הרחבת מרפסת שמש קיימת
האם ניתן להרחיב כל מרפסת שמש? בהחלט. לכל מיבנה יש את האפשרות להרחיב את מרפסת השמש הקיימת שלו עד לגודל של 12-14 מ"ר- לפי חוק המרפסות.
שטח המרפסת המינימלי שבאפשרותכם להרחיב הוא 12 מ"ר. ניתן אף להרחיב את גודל המרפסת עד לגודל של 14 מ"ר- במידה ולא כל השכנים בבניין החליטו לפנות מרפסת, אפשר לעשות שימוש בזכויות הבנייה אשר לא נוצלו (בהסכמתם כמובן).
מה זה מרפסת תלויה? האם מרפסת תלויה היא בעלת חוזק מבני זהה לזה של מרפסת עמודים? האם ניתן לבנות מרפסת תלויה בכל מידה ובכל שטח? כיצד מעוגנות מרפסות תלויות אל המבנה? מהם היתרונות של מרפסת תלויה על פני מרפסת על עמודים? בשורות הבאות נענה על כל השאלות הללו ועוד.
https://www.youtube.com/watch?v=CGi-M4RHjns
מה זה מרפסת תלויה?
מרפסת לבית יכולה להיבנות בשתי תצורות מרכזיות: תצורה של מרפסת על עמודים ותצורה של מרפסת תלויה. מרפסות על עמודים הן מרפסות שמקבלות את התמיכה המבנית שלהן באמצעות עמודים המוצבים מתחתן. עמודים אלה יכולים להימתח ישירות אל הקרקע או אל המרפסת בקומה שמתחת, במקרה של טור מרפסות לאורך בניין משותף. מרפסות תלויות הן מרפסות שעומדות בפני עצמן ולא תלויות לא בקרקע ולא במרפסות בקומה שמתחת. מרפסות אלה מעוגנות למעשה אל קיר המבנה ומקבלות את התמיכה שלהן באמצעות תשתית פלדה שיוצאת מרצפת הבית ובאמצעות עיגון המרפסת על קיר המבנה.
מתי נכון להתקין מרפסת תלויה?
ככלל, מרפסות תלויות הוא פתרון להוספת מרפסת ללא תלות בזמינות של קרקע לצורך בניית עמודי תמך. כך למשל, אם אתם מתגוררים בקומה חמישית ואתם מעוניינים להוסיף מרפסת אבל מן הקרקע אתם כמובן רחוקים וגם אין אף מרפסת מתחתכם שניתן להישען עליה, תוכלו להוסיף את המרפסת בפורמט של מרפסת תלויה העומדת בפני עצמה. אחרי שאמרנו את זה, למרפסות תלויות יש מגבלה של שטח ולא ניתן לבנות מרפסות תלויות בכל שטח. במרבית המקרים ועבור מרבית הצרכים, מרפסת תלויה יכולה לספק פתרון נהדר להוספת מרפסת. יחד עם זאת, אם אתם מעוניינים בהוספת מרפסת גדולה במיוחד שמשתרעת על פני שטח של עשרות מטרים רבועים, יהיה עליכם לבנות אותה עם עמודי תמך בלבד. בכל יתר המקרים, מרפסת תלויה יכולה להוות את הפתרון הטוב ביותר עבורכם ולהציע לכם גם כמה יתרונות חשובים כפי שנפרט להלן.
היתרונות של מרפסות תלויות
במקרים רבים, מרפסת תלויה היא לא רק הפתרון היחיד האפשרי, אלא גם הפתרון העדיף. המשמעות היא שגם במקרים בהם כן ניתן להוסיף מרפסת על עמודים, יהיה זה נכון מבחינתכם לשקול הוספת מרפסת תלויה דווקא. יתרונות אלה כוללים את הבאים:
- מהירות וקלות בנייה – מרפסת תלויה יכולה להגיע למשל כסט של יציקות ברזל שיוצרו מראש, אותן מחברים יחד לכדי מרפסת ומגביהים כמרפסת מוכנה להתקנה בגובה. תהליך זה קצר ומהיר הרבה יותר מהתהליך של בניית מרפסת עמודים בקומות עליונות.
- אפשרויות עיצוב מגוונות – קלות הייצור של מרפסות תלויות מאפשרות לייצר אותן במגוון רחב של עיצובים ותצורות וכן תמיד נותר בפניכם הפתח לתכנן את הגימור של המרפסת ואת עיצוב הפנים שלה כיד הדמיון.
אבל היתרון החשוב ביותר של מרפסות תלויות הוא היכולת להתקין אותן בכל קומה וללא כל תלות במה שקורה בקומה מתחת או בקרבה לקרקע לצורך בניית עמודי תמך.
מרפסת שמש עשויה להגדיל את הגישה שלכם לטבע, להרחיב את שטח המחיה שלכם ללא הקרבה של פרטיות או אינטימיות ולהעלות את רמת החיים ואת ערך הדירה שלכם. שימוש בשירותיו של מפקח איכותי, מקצועי ובעל ניסיון יוודא כי חווית הפרויקט תעבור בצורה חלקה ושלווה מתחילת הפרויקט ועד סופו. במידה ואתם מעוניינים בשירותיו של מפקח איכותי עבור הפרויקט שלכם או פשוט רוצים לשאול מספר שאלות, נשמח אם תשאירו פרטים ואחד מצוות המומחים שלנו יחזור אליכם ויענה על כל שאלה או בקשה.
