אם תעיפו מבט על הבניין הנשקף מבעד לחלון במקום בו אתם יושבים ממש עכשיו, סביר להניח שתגלו בניין שהחיפוי שלו עשוי מאריחי שיש או אבן. מה שלא סביר הוא שתגלו מספר מיקומים על פני הקיר החיצוני של אותו בניין, מהם נפלו אריחי שיש וצנחו אל הקרקע. אבל זה שזה לא סביר, לא אומר שזה לא אפשרי. למעשה, ניתוק של אריחי שיש מחיפוי חיצוני וצניחתם אל הקרקע הוא לא אירוע כל כך נדיר, והסכנה שהוא יוצר לעוברים והשבים היא סכנה של חיים ומוות. בשורות הבאות נסביר לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת הל הנושא של חיזוק שיש, שמתמקד כמובן בחיזוק של אריחי שיש בחיפוי חיצוני של מבנים.
מה זה חיזוק שיש או חיזוק אריחים?
אחת הדרכים הפופולאריות לחפות מבנים בישראל היא הדרך של אריחי שיש או אבן. במבנים ישנים באזור מישור החוף לא נהוג כלל לחפות את המבנים, שפשוט מכוסים בשכבת טיח חיצונית וצבועים בדרך כלל בגוון חום בהיר כלשהו, אלא שמדובר בדרך כלל במבנים ישנים מאוד ומזה עשורים שלמים שכל מבנה חדשה נבנה עם חיפוי חיצוני של אריחי שיש או אבן. אריחים אלה מוצמדים אל קירות המבנה מבחוץ, וזאת באמצעות שכבה עבה של תערובת מלט ודבק שיש, המאפשרת גם יישור של האריחים ליצירת מראה אחיד ואסתטי וגם יצירת אחיזה חזקה של האריחים בקירות המבנה. הבעיה היא שלאורך זמן יכולה אחיזה זו ללכת ולהתרופף עד כדי ניתוק של אריחים ממקומם.
ניתוק של אריחי שיש ממקומם לא אמור להיות משהו מסוכן או משהו שאפילו היה צריך לעניין אותנו מעבר להיבט האסתטי, אלא שכאשר האריחים האלה תלויים בגובה רב מעל מרחב שבו מסתובבים עוברים ושבים, ניתוק של אריח כזה יכול להוביל בקלות למוות או לפציעה קשה.
https://www.youtube.com/watch?v=5e16U9TISJc
חיזוק שיש או חיזוק אריחים היא פרוצדורה המיועדת לחזק את אריחי השיש או האבן למקומם על מנת למנוע את ניתוקם ונפילתם ארצה. בשורות הבאות נסביר על הגורמים לכך ועל האופן בו מבוצע החיזוק.
מהם הגורמים להתנתקות אריחי שיש ואבן מחיפוי חיצוני של הבניין?
ובכן, ככלל, אם הכל מושלם הרי שאבן שיש המשמשת לחיפוי בניין יכולה להחזיק מעמד עשרות וגם מאות שנים מבלי ליפול ממקומה. אלא שמאחר ומדובר באבן טבעית, כפי שנסביר מייד לא ניתן לומר שהכל מושלם ואבן כזאת יכולה בהחלט להתנתק ממקומה הרבה יותר מהר ממה שתכננו. את הגורמים להתנתקות אריחי שיש ממקומם ניתן לחלק לשניים. פעם אחת, מדובר בכוחות חיצוניים הפועלים על אריח השיש ופעם שנייה מדובר במבנה של האריח שמקל או מקשה על כוחות אלה לנתק את האריח ממקומו.
רבים מהדיירים בבניינים משותפים מבינים שהם זקוקים לשירות של חיזוק שיש במסגרת שיפוץ בניין מגורים, רק לאחר שנגרם נזק או לאחר שהם מקבלים תביעה מצד שלישי שנפגע מלבנת שיש שנפלה מהבניין. המדובר כמובן במבנים בעלי חיפוי שיש, חיפוי שעשוי מאריחי שיש המוצמדים אל צדם החיצוני של קירות המבנה. לאורך שנים יכולה האחיזה של אותם אריחים כבדים להשתחרר ולגרום לנפילה של אריחי שיש לרחוב. במקרה הטוב האריחים פשוט מתנפצים על הרצפה, ובמקרה הרע הם עלולים גם לגרום לפגיעה חמורה באדם העובר במקום.
נזקי טבע המשפיעים על השיש
אריחי שיש המשמשים לחיפוי חיצוני של קירות מבנים, נמצאים למעשה חשופים באופן קבוע לאיתני הטבע. חום חריג ורצוף בעונת הקיץ, קור קיצוני בעונת החורף, רטיבות ולחות שחודרות אל תוך האבן ואל החיבור בינה ובין הקיר וכמובן רוחות חזקות שמכות בקירות הבניין ללא הרף. בכל אלה אמור אריח השיש לעמוד לאורך עשרות ומאות שנים, ואכן אריחים אלה מחוברים לקירות בצורה כזאת שמאפשרת להם לעמוד בכך. אלא שאז נכנס לתמונה גם הגורם השני לניתוק אריחי שיש, הלוא הוא מבנה אריח השיש.
בסופו של דבר, שיש הוא אבן טבעית שאינה מיוצרת באף מפעל, אלא בטבע. כאבן טבעית, אבן השיש היא אבן שיש בה המון "פגמים" כמו חרירים זעירים, חריצים, סדקים, חללים פנימיים ריקים וכן הלאה. באחריות הקבלן המבצע את החיפוי לוודא כי כל האריחים נמצאים במצב תקין ואינם סובלים מסדקים שעלולים לפגוע בעמידותם לאורך זמן. יחד עם זאת, הבעיה אינה מגיעה מסדקים אלה אלא דווקא מהיעדר איטום הרמטי של האריח. ככלל, מאחר ואבן השיש היא אבן טבעית, מים יכולים לחדור דרכה ולזרום מסביבה, כשהם חודרים דרך חרירים זעירים שאולי אפילו לא ניתן להבחין בהם בעין, אך קיימים ומאפשרים לאורך שנים חדירה של מים אל מקומות שלא היינו רוצים שיגיעו אליהם מים.
https://www.youtube.com/watch?v=k6l_4_AaK4s
התרופפות אחיזת אריחי השיש הולכת ומחמירה ככל שעוברות השנים, עד שזה מגיע למצב בו אריחים מסוימים יכולים להינתק ממקומם ופשוט לצנוח אל הקרקע, תוך שהם פוגעים בכל מה שנמצא תחתם באותו הרגע. חיזוק שיש הוא הליך המיועד למנוע בדיוק את המצב הזה ולכן חשוב להזמין אותו וליישם אותו כמה שיותר מוקדם כמובן בפיקוח מפקח בניה מוסמך, עדיף במסגרת ביקורת שגרתית של המבנה והרבה לפני שאכן קיים סיכון לצניחת אריחי השיש, באופן שיכול לסכן חיי אדם.
איטום מבנים מחופים באריחי שיש
בכדי להתמודד עם רמת האיטום הטבעית הנמוכה של אבן שיש, עובר כל אריח תהליך של מריחת האריח בדבק שיש. המדובר בחומר שממלא למעשה את כל החרירים הקטנים באבן, סותם את כל הסדקים והחריצים והופך למעשה את האריח למשטח חלק מאוד שעם חיבורו יכול לייצר רמת איטום גבוהה מאוד. יחד עם זאת, כאשר מדובר במאות ואלפי אריחי שיש המודבקים למבנה, סביר בהחלט שכמה מהאריחים לא יגיעו לרמת האיטום הנדרשת ואולי אף לא יותקנו בצורה שתיצור איטום מוחלט. ברובם המכריע של המקרים לא מדובר ברשלנות של הגורם המקצועי שמבצע את החיפוי, אלא פשוט בסטטיסטיקה פשוטה של עולם שבו שום דבר לא באמת מושלם.
אותם אריחים שאינם אטומים במידה הראויה, הם האריחים שיצנחו ראשונים אל הקרקע. לאורך זמן מחלחלים המים בין ומאחורי האריחים, תוך שהם יוצרים חריצים בשכבת החומר שמחברת את האריח אל הקיר החיצוני של המבנה. עם השנים הולכים חריצים אלה ומתרחבים, והחיבור בין האריח ובין הקיר הולך ונחלש. בשלב הזה הופך האריח לרגיש מאוד לכוחות החיצוניים המופעלים עליו ובמיוחד לכוח המשיכה.
אריח ששכבת החיבור שלו עם הקיר החיצוני הלכה ונחלשה לאורך השנים, יכול להתנתק ממקומו מעצם משקלו ומשיכתו על ידי כוח המשיכה. לעיתים נדרש משב של רוח, לעיתים גשם זלעפות ולעיתים זה פשוט עניין של הזמן עד שהאריח לאט לאט מתנתק עוד ועוד ממקומו ולבסוף צונח למטה. זאת הסיבה שבדרך כלל לא ניתן לצפות איזה אריח יצנח ומתי. כל אריח יכול להיות בעל הפגמים שיכולים להחליש את החיבור שלו עם הקיר והחלשות זו יכולה להשפיע על כל אריח בקצב אחר. במרבית המקרים, הצורך בחיזוק שיש או חיזוק אריחי שיש עולה מייד לאחר שמזוהה אריח אחד שצנח אל הקרקע. או אז חשוב שלא לקחת סיכון נוסף ולבצע חיזוק שיש באופן מיידי.
כיצד מבוצע חיזוק שיש?
חיזוק שיש מבוצע באמצעות טכניקה פשוטה מאוד ויעילה מאוד. טכניקה זו מבוססת על חיבור בורג אחד או שניים באופן שמקבע ומעגן את האריח אל הקיר. לאחר חיזוק זה, החיבור של האריח לקיר כבר אינו תלוי בשכבת החיבור העשויה מלט ודבק שיש, אלא מבוסס על חיבור של שני ברגי מתכת ארוכים שעוברים דרך אריח השיש, דרך שכבת החיבור ונכנסים עמוק אל תוך קיר המבנה.
את החיזוק הזה ניתן לבצע עבור כל האריחים בבניין או עבור אריחים ספציפיים שלגביהם ניתן לייחס רמה גבוהה של סיכון שיתנתקו ממקומם ויצנחו אל הקרקע. את ההחלטה לגבי אופן החיזוק והיקפו צריכים לקבל בעלי הבניין ו/או הנציגות המשותפת של בעלי הדירות בבניין. מאחר ולאנשים אלה אין את הידע המקצועי הנדרש בכדי לקבל החלטה מסוג זה, בדרך כלל נעשה שימוש בשירותיו של יועץ אבן.
חיזוק שיש היא פרוצדורה פשוטה יחסית, אך מאחר והיא מבוצעת בגובה רב ובחלקו החיצוני של הקיר, נדרשים אנשי מקצוע מתאימים למשימה. החיזוק עצמו מבוצע על ידי קיבוע האריח לקיר באמצעות שני ברגים ארוכים. פשוט מאוד מבוצעת קדיחה אל עומק הקיר דרך אריח השיש, מוכנס דיבל ולאחר מכן בורג ארוך שמקבע את האריח אל הקיר, כך שגם אם אחיזת המלט תלך ותתרופף עם הזמן, הבורג החזק יחזיק את האריח במקומו. את הפעולה הפשוטה הזאת צריך לעשות בכל שטח קיר הבניין, גם בשיא הגובה שלו ובכל נקודה על פניו, מה שהופך את המשימה של חיזוק שיש למשימה מקצועית שדורשת התמחות מיוחדת.
יועץ אבן לחיזוק שיש
יועץ האבן מגיע אל המבנה ובודק אזורים שונים של החיפוי החיצוני, מצטייד בנתונים שונים לגבי בניית הבניין, גילו, הקבלן המבצע וכדומה. במקרים רבים יכול היועץ לייצר הקשרים למקרים אחרים שבהם התרחשו ניתוקי אריחי שיש בבניינים של אותו קבלן או בבניינים באותו אזור, ובהתאם לכך להמליץ על חיזוק כולל של כל אריחי השיש. במקרים אחרים, בהתאם לבדיקות שהוא מבצע, יכול יועץ אבן להגיע למסקנה כי האריח שהתנתק ממקומו, התנתק בשל פגם נקודתי בלבד ובהתאם לגילו של המבנה, זהות הקבלן המבצע וסוג אבן החיפוי אין צורך לבצע חיזוק שיש מקיף עבור כל האריחים.
https://www.youtube.com/watch?v=QIs2MFqf-N8
יחד עם זאת, צריך לקחת בחשבון שיועץ אבן בדרך כלל לא ייתן המלצה שלא לבצע חיזוק מקיף שכן בכך הוא לוקח על עצמו את האחריות המלאה לכל מקרה עתידי שיכול לקרות. בדרך כלל ייתן יועץ אבן את סקירתו לגבי הסיבות שגרמו לצניחתם של אריחי השיש שכבר התנתקו ממקומם, אך לא ייתן המלצה אחרת מלבד חיזוק כל אריחי השיש. מכאן, ההחלטה היא כבר של בעלי הדירות ובדרך כלל, במיוחד אם מדובר במבנים יחסית מיושנים, ההמלצה הגורפת היא לבצע חיזוק מקיף של כל אריחי השיש בבניין.
עיגון שיש מה זה בעצם ?
אחד מסוגי החיפויים השכיחים ביותר בישראל, ולא פחות מכך גם בעולם כולו, הוא חיפוי שיש. חיפוי זה מיושם באמצעות הצמדת אריחי שיש אל הקיר החיצוני של המבנה באופן שמכסה את כל שטח הפנים של הקיר, ומעניק למבנה מראה מובחן המבוסס על מראה אריחי השיש. אריחים אלה מוצמדים אל הקיר בתהליך הגמר של בניית הבניין, וזאת באמצעות מריחת שכבה של מלט על גבי הקיר, והצמדת אריח השיש אל המלט ממש כפי שמרצפים רצפה. לאחר שהמלט מתייבש, אריח השיש מוצמד היטב אל קיר הבניין.
במקרים רבים, מתעוררים דיירי הבניין לבצע עיגון שיש רק לאחר שגילו כמה נקודות בקיר הבניין, מהם צנחו כבר אריחי שיש, ורק לאחר שהבינו הדיירים את הסיכון שהם לוקחים על עצמם במצב זה. יחד עם זאת, יהיה זה נכון מבחינתכם לבצע בדיקה שגרתית לחוזק המבני של אריחי השיש על מנת להבטיח שאתם תופסים אותם הרבה לפני שהם נופלים. אנשי מקצוע שיבצעו עבורכם את הבדיקה יוכלו לתת לכם את ההתראה הנדרשת מספיק זמן מראש, ולהמליץ לכם על ביצוע עיגון שיש על כל או על חלק מאריחי השיש בבניין.
https://www.youtube.com/watch?v=nP0rp48lQOs
עיגון אריחים
הוא תהליך שמיועד להבטיח שאריחי השיש יישארו צמודים לקיר המבנה ללא קשר להתרופפות החוזק המבני של שכבת המלט. העיגון מבוצע באמצעות הברגת שני ברגים ארוכים בשתי נקודות שונות של האריח, על מנת להבטיח הצמדה מיטבית של האריח אל הקיר. באופן זה, גם אם אחיזת האריח בקיר מתרופפת באופן טבעי, הוא נותר צמוד לקיר בזכות ברגי הפלדה. כאשר הסכנה המשתמעת היא צניחה של אריח שיש על ראשו של עובר אורח, אין ספק שמדובר בפרוצדורה שכל בניין חייב לבצע אותה, וכמה שיותר מוקד
חיזוק שיש באמצעות סנפלינג, מרפסת או פיגום
כאמור, חיזוק שיש מבוצע באמצעות הברגת בורג אחד או שניים אל תוך אריח השיש כך שהאריח יקובע אל קיר המבנה באמצעות הבורג. בכדי לבצע את הפרוצדורה הזאת על כל אריחי השיש של המבנה, יש להגיע אל כל האריחים מצידו החיצוני של הבניין ואחת הטכניקות הפופולאריות לשם כך היא טכניקת הסנפלינג. באמצעות חבלים המקובעים אל עוגן חזק בגג המבנה, גולשים העובדים באמצעות חבלי סנפלינג לאורך קירות המבנה, כשהם מצוידים במברגה חזקה ובברגי מתכת ארוכים, ופשוט עוברים אריח אחרי אריח ומחזקים אותו למקומו.
במודל זה, על העובדים להיות מספיק מקצועיים בכדי שיוכלו להתנועע לרוחב קיר המבנה באופן שיאפשר להם להשלים קיר שלם במהלך אחד של ירידה מלמעלה כלפי מטה. או אז יוכלו העובדים לשנות את מיקום העוגנים ולבצע את אותה הפעולה על קיר אחר של המבנה וכך הלאה, עד שבתוך מספר ימים ניתן להשלים את העבודה כולה.
שיטות ביצוע חיזוק אריחים
לחילופין, ניתן לבצע את אותה משימה באמצעות מרפסת שאותה מנמיכים מן הגג באמצעות מנוף ייעודי. העובדים עומדים בתוך המרפסת כשלרשותם כל כלי העבודה שהם זקוקים להם, וכן גישה מלאה לכל חלקי הקיר החיצוני של המבנה, ולאט לאט המרפסת מונמכת מטה והעובדים מחזקים את כל האריחים שבדרך.
לבסוף, ישנה האפשרות לעבוד עם פיגומים, מודל שמתאים במיוחד לבניינים נמוכים או לחיזוקים חלקיים ונקודתיים בחלקים הנמוכים יותר של המבנה. במקרים אלה פשוט בונים סט של פיגומים שיספק גישה לכל אחד מהאזורים בהם יש לבצע חיזוק שיש ולאחר ביצוע החיזוק בפועל, מפורקים הפיגומים.
מי מבצע חיזוק שיש?
הפעולה של חיזוק אריחי השיש למקומם היא פעולה יחסית פשוטה. כל קבלן, כל שיפוצניק וכל פועל יודעים להבריג שני ברגים אל תוך אריח שיש ולהבטיח שהאריח מקובע היטב למקומו. יחד עם זאת, את המשימה של חיזוק אריחי שיש למבנה שלם, צריך לבצע גורם מקצועי שהוסמך לכך ושגם יודע להעריך את מצב האריחים תוך כדי תנועה ובפיקוח מפקח בניה . כך למשל, על הגורם המקצועי להבין בדיוק מהם המיקומים הטובים ביותר על גבי האריח, דרכם יש להבריג את הברגים, האם ישנם מיקומים בהם העברת הבורג עלולה דווקא להחליש או לסדוק את האריח ובכמה ברגים יש להשתמש עבור כל אריח. כל אלה הן דילמות איתן עשוי להתמודד איש מקצוע תוך שהוא תלוי בין שמים וארץ, ולכן חשוב שהפעולה תבוצע על ידי גורם מקצועי המתמחה ספציפית בתחום של חיזוק שיש.
ככלל, חברות המתמחות בשיקום מבנים מסוכנים ואפילו חברות המציעות שירותי ניקיון חלונות בגורדי שחקים, יכולות להציע לכם את השירות הזה, ובתנאי שהוסמכו לעניין חיזוק אריחים בחיפוי קירות חיצוניים. לא כל חברה שיודעת לעשות סנפלינג בכדי לנקות חלונות של גורדי שחקים יודעת ומוסמכת גם לבצע חיזוק אריחים, אך בהחלט ישנן חברות שכן ואותן אתם רוצים למצוא. לחילופין, תוכלו למצוא קבלן המתמחה בשיקום מבנים ואוחז בסיווג ספציפי זה ברשם הקבלנים, וזהו איש המקצוע שיוכל לספק לכם את חבילת המקצועיות הרחבה ביותר לטיפול בבעיה.
מה קורה אם לא מבצעים חיזוק אריחים?
במקרים רבים, מתחמקים בעלי הדירות בבניין מהצורך לבצע חיזוק אריחים פשוט מכיוון שמדובר בהוצאה לא מתוכננת, גם אם אינה גבוהה במיוחד. במקרה זה חשוב לשים לב לדבר הבא: אריחי שיש שצונחים מהחיפוי של קירות חיצוניים מהווים סכנת חיים לעוברי האורח העוברים בדרך, ואם וכאשר יפגע אריח כזה בעובר אורח, מעבר לצער שייגרם מכך, הנזק הכספי שמולו יצטרכו לעמוד בעלי הדירות במבנה יהיה גבוה עשרות מונים להעלות של חיזוק שיש חיפוי חיצוני של מבנה. בנוסף, על פי חוק עזר מבנים מסוכנים, יכולה הרשות המקומית שבתחומה נמצא הבניין, לשלוח מהנדס בניין שיבחן את מצב האריחים ובהתאם לכך להוציא צו בניין מסוכן.
צו בניין מסוכן מסיר למעשה את כל האחריות מכל גורם אחר ומטיל אותה ישירות על דיירי ובעלי הדירות בבניין. בנוסף לכך, צו כזה מבטל כל זכאות של בעלי פוליסות ביטוח בבניין. ואם זה לא מספיק, כאשר בניין מקבל צו בניין מסוכן גם לא ניתן לקחת משכנתא בכדי לשפץ אותו, שכן אף בנק לא יסכים לקבל מבנה מסוכן כמשכון כנגד המשכנתא. בהתאם לכך, גם בהיבט הכלכלי הבסיסי ביותר, כדאי ומומלץ לבצע את חיזוק אריחי השיש מייד כאשר מתגלה הסיכון לצניחת אריחים.
למעשה, גם אם עדיין לא צנח לו אף אריח, ובמיוחד אם מדובר בבניין גדול הממוקם במיקום מרכזי, מומלץ להזמין יועץ אבן בתדירות של אחת למספר שנים, על מנת לבחון את מצבם של אריחי השיש בחיפוי החיצוני של המבנה, וזאת על מנת להבטיח שלא יתרחש אפילו מקרה אחד של אריח שהתנתק ממקומו ובכך יצר סכנת חיים לעוברים והשבים באזור הבניין.
כמה עולה חיזוק אריחים? סביבות 20-25 שח לבורג
התהליך של חיזוק אריחים הוא לא תהליך זול, אבל גם לא יקר במיוחד. מעבר לכך, מאחר ומדובר בפרויקט שבו צריכים כל דיירי הבניין לשאת באופן שווה, עלות זו נחלקת בין כלל הדיירים כך שהסכום שצריך כל דייר לשלם היא בדרך כלל עלות שולית שניתן לעמוד בה. מה שכן, כדאי בהחלט לקחת בחשבון את העלות הכלכלית של אי נקיטת פעולה כנדרש במקרה של פגיעה בצד ג' כלשהו. במקרה כזה, עלות חיזוק אריחים תהיה כאין וכאפס לעומת תביעת פיצויים אפשרית כנגד דיירי הבניין, וגם במקרה זה כל אחד מדיירי הבניין יצטרך לשאת בחלקו בתביעה באופן שווה.
אם הגעתם למסקנה שיש לבצע חיזוק אריחים בבניין שלכם, תוכלו לפנות לכמה קבלנים וכמה גורמים מקצועיים המציעים את השירות באופן ספציפי, לקבל המלצה של יועץ אבן ולבסוף לבצע השוואת מחירים בין כלל אנשי המקצוע. המחירים עשויים להשתנות מאוד בהתאם לטכניקה שבה מבצע הגורם המקצועי את חיזוק האריחים, ובכל מקרה, כל עוד אתם מבטיחים שמדובר בגורם מוסמך ומורשה לביצוע חיזוק שיש בחיפוי חיצוני של מבנים, תוכלו בהחלט לבחור בזול ביותר מביניהם.