שיפוץ מבנים
בני אדם נמשכים ליופי. ככה זה מאז שחר ההיסטוריה. דברים שנראים לא טובים גורמים לנו לתחושת אי נוחות, כאילו משהו בגוף שלנו מסמן לנו שמהדבר הזה כדאי להתרחק. זה תקף לגבי פירות וירקות לא טריים, בגדים מלוכלכים, מקומטים או לא תואמים, חלל פנימי מבולגן ומלוכלך ובאופן כללי כל מה שלא הכי אסתטי או נקי.
ובכן, זה ככה גם לגבי דירות ובניינים. תחשבו כמה אתם משקיעים בלסדר את המרחב שאתם חיים בו. יש אנשים שעושים את זה יום יום, ויש אנשים שעושים את זה בתדירות של יותר מפעם אחת ביום. אנשים מפתחים כפייתיות לסידור הדירה שלהם, ויש גם אנשים שהעבודה שלהם היא לנקות ולסדר דירות של אחרים. ובכן, לא הייתם רוצים שגם הבניין שאתם גרים בו יהיה מטופח, יפה ואסתטי כמו שאר הדירה שלכם? למה בעצם חשוב רק הפנים? בחלל המשותף של הבניין אתם עוברים לפחות פעמיים ביום, ואת החזית של הבניין שלכם אתם רואים כל הזמן. לא הייתם רוצים שהם יעמדו בסטנדרט מסוים? ברור שכן. לכן אנחנו כותבים את המאמר הזה – כדי להסביר לכם את השלבים בדרך אל המבנה המשופץ.
השלב הראשון – הסכמת הדיירים
זהו השלב החשוב ביותר בדרך לחתימה על הסכם לשיפוץ הבניין שלכם. בגדול, הדרך התקינה לעשות את זה היא לכנס אסיפת דיירים – שם תכריזו שאתם רוצים לשפץ את הבניין בו אתם גרים. כדי שתוכלו לצאת לדרך כדאי שתסבירו מה בדיוק לא תקין לדעתכם, מה הייתם רוצים לעשות וכמה בערך לדעתכם (הערכה גסה) זה אמור לעלות. אם השגתם תמיכה של שישים ושישה אחוז מבעלי הדירות בבניין, אתם רשאים לצאת לדרך. הסיבה למספר הזה היא שאם שני שליש מבעלי הדירות בבניין מסכימים לשיפוץ, הם יכולים לכפות את ההחלטה הזו על השליש שסירב. איך כופים את ההחלטה? בתביעה בבית משפט. נכון, זאת סיטואציה לא נעימה, אבל אם שני שליש ומעלה מהבניין מוכן ורוצה לשים כסף כדי להפוך את סביבת המגורים שלו לראויה יותר למחיה, זה לא הוגן ששליש מהדיירים ימנעו זאת מהם.
השלב השני – מי ישפץ?
זהו שלב חשוב מאין כמותו בתהליך קבלת ההחלטות של שיפוץ מבנים. כדאי לכם לחשוב טוב טוב ולעשות סקר שוק מקיף ומדוקדק לפני שאתם מחליטים מי בדיוק יהיה זה שישפץ לכם את הבניין. מכיוון שמדובר בהחלטה לא זולה (כמה עשרות אלפי שקלים לדירה בדרך כלל) וגם לא פרטית (כי כלל הדיירים בבניין צריכים לשלם) כדאי להגיע אל בעל המקצוע שיעשה את העבודה הכי טובה במחיר הכי הוגן. השיטה לכך היא פשוטה : בקשו הצעת מחיר מכמה שיותר אדריכלים וקבלני בניין. אל תהססו – בקשו לקבל פירוט של המחיר וכמה כל דבר עולה, וגם בקשו לראות עבודות קודמות של הקבלנים. אל תסתפקו בתמונה – לכו אל הבניין המשופץ ודברו עם הדיירים. שאלו אותם איך עברה עליהם תקופת השיפוץ והאם הם מרוצים מהתוצאה. רק כשיש בידכם מידע רב בחרו את הקבלן הנכון. אל תיקחו קבלן זול מדי, כי אתם לא רוצים שיעשו 'חצי עבודה', ואל תיקחו קבלן יקר מדי כי למה שתשלמו כל כך הרבה?
הליך השיפוץ
הליך חידוש ושיפוץ מבנה במסגרת שיפוץ בניין משותף שמחזק את המבנה ומונע מהתפתחות נזקים קונטרוקטיבים למבנה מכיוון ובמהלך שיפוץ בניין משותף. בשלב הראשון
מטפלים בסדקים הקיימים במבנה ומטפלים בברזל חלוד שעבר תהליך קורוזיבי בשל כשל בביצוע וחדירת מים אל תוך המבנה וחילחול לאזור הברזל בתוך הבטון.
בשלב הראשון הברזל מחליד ומתחיל להתנפח כתוצאה מהניפוח הבטון שמכסה את הברזל מתחיל להיסדק וליפול , חשוב לטפל כבר בשלב הראשוני שמבחינים בבטון שמתפרק.
מכיוון והברזל החלוד מחליש את הבניין ואי טיפול עלול לגרום לנזק בלתי הפיך במקרה הגרוע ביותר.
שיפוץ חזית הבניין
שיפוץ חזית הבניין יכלול קילוף חיפוי הבניין הקיים, פינוי הפסולת וחיפוי חדש. קילוף החיפוי הקיים יעלה 100-150 ש"ח למ"ר, כולל כמובן גידור הבניין, הוספת שילוט ומכולה שהיא על חשבון הקבלן. מחיר עבודות הטיח ינוע בטווח של 200-280 ש"ח למ"ר. יישום שליכט יעלה כ-100 ש"ח למ"ר. חיפוי באבן יעלה כ-200 ש"ח ושיש כ-300 ש"ח למ"ר. צבע חיצוני למעטפת יעלה בסביבות 80 ש"ח למ"ר. חיפוי החוץ השכיח ביותר הוא שליכט צבעוני. השליכט הוא תערובת אקרילית בעלת טקסטורה המזכירה אבן, המשוריינת בסיבים וכוללת בה גם סיליקון. זוהי שכבה של צבע גמיש האוטמת ממים ומטשטשת פגמים חיצוניים במבנה.
יתרונות
היתרון המשמעותי ביותר בשיפוץ בניין הוא כמובן תחושת השיפור באיכות החיים אותה מרגישים באופן מיידי. חזית הבניין נראית טוב פי כמה וכמה, הקירות כבר לא סדוקים, חדר המדרגות והלובי צבועים מחדש. היסודות משופצים. תחושה של 'משהו חדש מתחיל' משתלטת על החלל. בנוסף, המחירים של הדירות יכולים לעלות בכמה עשרות אחוזים. תלוי בשיפוץ ובמצב הבניין לפני כן כמובן.
בקיצור, אם אתם ושכניכם מרגישים שיש צורך בשיפוץ – אל תהססו. כנסו אסיפת דיירים.