שריפה עלולה לגרום נזק רב למבנה, אולי אפילו בלשון המעטה. העשן והחום מהאש עלולים לגרום לנזקי מים, נזק מבני, נזק שלדי, הצפות מים וגם לצמיחת עובש. ואם אתם אחראים על פרויקט של שיקום בניין לאחר שריפה, אז אתם חייבים לדעת בפירוט מה לעשות בכל שלב של הפרויקט.
בין אם אתם משפצים בית, בניין או אולי אפילו מפעל ישן שעבר שריפה, חשוב שיהיה לכם את הידע, הכלים והניסיון הקשורים למה שאתם עושים. כל פרויקט שיפוץ מבנים הוא שונה בתכליתו מפרויקטים אחרים, שכן בכל מבנה עשויים להימצא נזקים שונים, מצבי ריקבון שונים של חומרי בניין וכולי. ורגע לפני שמזמינים קבלן עבור שיקום מבנים לאחר שריפה, אנו ממליצים לעבור על המדריך הבא שריכזנו כאן עבורכם.
הצעד ה-1 לפני שיקום מבנים לאחר שריפה
קודם כל והכי חשוב מהכול, במידה שהמבנה עבר שריפה, יש לוודא שהוא נבדק על ידי מהנדס מבנים לפני שתמשיכו בשיפוץ. היו מודעים לסכנות בטיחותיות שעשויות להתקיים במבנים מהסוגים האלו, וכן ודאו שהנכס תקין מספיק מבחינה מבנית לפני תחילת העבודה.
שימו לב, רק כדי להדגיש, אנחנו נחדד שאת הבדיקות האלו מבצע אך ורק מהנדס בניין, לא קבלן ולא שום שיפוצניק שמספר לכם סיפורים על כמה שהוא יכול לעשות את העבודה הזאת. אם מדובר על שיקום מבנים לאחר שריפה, חשוב להבין כי המבנים האלו יכולים אפילו לקרוס עקב נזקים שלדיים ומבניים. ולכן בדיקתו של מהנדס קונסטרוקציה תהיה כל כך חשובה.
נזקים למבנה במהלך שריפה – מה יכול לקרות?
קודם כל, אנחנו מבקשים להזכיר כי אש היא כוח מסוכן שיש לו פוטנציאל לגרום לנזקים מבניים ושלדיים בבניינים מכל הסוגים. למשל, קירות סדוקים או שבורים עלולים להוביל לנזקי מים. כמו כן, שריפה יכולה להחליש או לפגוע במעטפת, ביסודות או במבנה של בניין, מה שעלול להוביל לקריסה מלאה או חלקית של המבנה.
עם הזמן, בניינים שעברו שריפה יכולים אפילו לשקוע בתוך האדמה. זאת, בעקבות היחלשות היסודות, היחלשות בטון שמשמש בקירות תומכים ועוד. בין אם מדובר על כיווץ, התעוותות או סדק של בטון וחומרי בנייה, הנזקים האלו מחייבים בקרה מיידית וכן התאמת תוכנית שיפוץ מבנים לאחר שריפה. זאת, בהתאם לסוג, כמות וחומרת הנזקים שנגרמו לבניין.
אנשי המקצוע הנדרשים לפרויקט זה
לא בטוחים מי אמור לעזור לכם בפרויקט שיפוץ אחרי שריפה? ובכן, אנשי המקצוע הנדרשים לשיקום ושיפוץ מבנים הם אדריכלים, מעצבי פנים, מהנדסי מבנים ואדריכלי נוף, פועלים ופרילנסרים שונים, מתכננים ומפקחי בנייה, מהנדסים אזרחיים, מנהלי בנייה, מנהלי אתרי בנייה ועוד. זה לא אומר שבהכרח תצטרכו את רשימת אנשי המקצוע המלאה הזאת, אבל זה כן אומר שתצטרכו להסתייע באנשי המקצוע הנדרשים לסוג הפרויקט שלכם. למשל, לא כל סוג פרויקט שיפוצים בהכרח יצריך את הסיוע של מהנדס בניין, מה שנקרא גם מהנדס קונסטרוקציה.
מתי כן שיקום מבנים לאחר שריפה יצריך מהנדס בנייה? האם מהנדס קונסטרוקציה חייב להימצא בכל מבנה שעבר שריפה? ובכן, הכול תלוי במידת הנזקים, בסוגי הנזקים ועוד גורמים נוספים. המשיכו לקרוא בשורות הבאות.
תפקידו של מהנדס הבניין שלכם בתהליך השיקום
ככלל, מהנדס בניין אחראי לרוב על תכנון, הקמה ותחזוקה של מבנים, לרבות השמת דגש על כל הפן הבטיחותי והרגולטורי של שיפוץ ושיקום מבנה. מהנדסי הבניין הם אלו שנותנים פתרונות לבעיות המתעוררות בתהליך שיקום מבנה לאחר שריפה, כאשר מהנדס בניין צריך להיות מיומן בתחומים רבים ושונים. למשל, הנדסת מבנים, הנדסה כימית, הנדסה אזרחית, הנדסת חשמל, הנדסת תעשייה ועוד.
אנשי המקצוע האלו בדרך כלל צריכים להיות בעלי הבנה של כל ההיבטים של עיצוב ובניית בניין, כמו גם ידע לגבי אופן השימוש בחומרים שונים כגון פלדה ובטון, עץ, סגסוגות של מתכות שונות ועוד. בתוך כך, תפקידו העיקרי של מהנדס בניין הוא לנהל את התהליכים של שיקום מבנים אחרי שריפות, אך לא רק אחרי שריפות. כפועל יוצא מעבודתם, המהנדסים עובדים עם אדריכלים, קבלנים, מעצבים ואנשי מקצוע שונים כדי לייצר את התוכנית הטובה ביותר לבנייה מחדש של בניין, שיקום או שיפוץ שלו.
עלויות שיקום מבנים לאחר שריפה
במקרים של שריפה, תהליך השיקום והשיפוץ של מבנה עלולים לעלות ביוקר. כדי לנסות להוזיל עלויות שיקום מבנה אחרי שריפה, יהיה כדאי לשקול להשתמש באותו קבלן גם לתהליכי השיקום וגם לתהליכי השיפוץ. נסו כמה שפחות להפריד בין אנשי המקצוע והמשימות שהם צריכים לבצע, כי עבודה בהיקפים גדולים אמורה לזכות אתכם בהטבות מסוימות. למשל, הנחות על חומרי הגלם שמזמינים בכמויות של סיטונאות.
באופן כללי, בדרך כלל ישנם שלושה שלבים עיקריים בתהליך שיקום מבנה אחרי שריפה: הערכת הנזק הכוללת יצירת תוכנית שיפוץ, שלב התיקון ושלב השיקום. וככל שתרכזו את כלל העבודה אצל קבלן אחד, ככה תוכלו לנסות להוזיל מחירי שיפוץ ושיקום מבנים אחרי שריפה.
כמה עולה שיקום מבנים לאחר שריפה?
עלות שיקום מבנים לאחר שריפה יכולה להשתנות מאוד בהתאם לסוג הנזק שנגרם מהשריפה, ולכן כל כך חשוב לקבל הצעת מחיר וכן אומדן מדויק לגבי סוג הנזק שנגרם למבנה. הכול מתחיל ונגמר בהערכת הנזק שנגרמה למבנה, וחשוב לזכור שחלק מאנשי המקצוע עשויים בהחלט להפריז ולהגזים בהערכת הנזק.
למה שמישהו יגזים בהערכת הנזק? זאת, כי הם רוצים לבצע אצלכם שיפוצים שלא באמת יש בהם צורך. אנחנו לא אומרים שכל אנשי המקצוע הם מפוקפקים, חלילה, אלא שחשוב להיזהר מפני אלו שבוחרים לנסות “לעקוץ” לקוחות אובדי עצות שהרגע חוו טראומה של שריפת מבנה.
צרו כעת קשר עם צוות greenbuild לקבלת אומדן או הצעת מחיר משקפת ומהימנה.