תוספת בנייה לבית קיים מאפשרת לכם לשדרג את הבית, לשפר את איכות החיים ואף להעלות אך ערכו של הבית. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון שהתהליך עלול לכלול מספר אתגרים שיש להתמודד איתם. על תוספת בנייה לבית קיים והאתגרים שהיא כוללת נרחיב במאמר הבא.
מהי תוספת בנייה לבית קיים?
תוספת בנייה לבית קיים היא כל תוספת מעבר להיתר הבניה. התוספת יכולה להיות מרפסת שמש חדשה, הוספה של חדר בנוי, הוספת ממ"ד, הוספת של מתקן כלשהו בשטח המבנה ועוד. כאשר בונים מבנה מקבלים היתר בניה שכולל אישורים לתוכנית הבנייה של המבנה. כל חריגה מהיתר הבנייה וכל תוספת מעבר למה שהוגדר בהיתר הבנייה נחשבת לתוספת בנייה. תוספת בנייה כזו מחייבת קבלת היתר בנייה חדש בו שיאשר את תוכנית הבנייה החדשה. יש לקחת בחשבון שלעתים גם הוספת של פרגולה או סוכך עלולה לכרוך קבלת היתר בנייה מתאים.
מה ההבדל בין בית קיים פרטי למשותף?
תוספת בנייה לבית קיים יכולה להתבצע בבית פרטי או בבית משותף. בשני המקרים יש צורך בקבלת היתר בנייה על מנת לבצע שינויים במבנה. עם זאת, קיימים מספר הבדלים בין השניים. כאשר רוצים להוסיף בנייה בבית פרטי יש לצרף לבקשה להיתר בנייה גם נוסח טאבו ואישור זכויות מרשות מקרקעי ישראל או מהחברה המשכנת. בתוספת בנייה לבית משותף יש צורך להגיש בקשה להיתר בנייה בצירוף הגשת נוסח רישום מרוכז של הבניין המשותף. בנוסף, אחד ההבדלים המהותיים בא לידי ביטוי בכך שמדובר בבית משותף. לכן, בבית משותף יש צורך בקבלת ההסכמה של דיירי הבניין לביצוע פרויקטים שונים בבניין. בשני המקרים יש צורך בביצוע רישום של הרחבת הדירה בטאבו.
מהי הסכמה של הדיירים לתהליך?
תוספת בנייה לבית קיים במבנה משותף מחייבת אתכם לקבל הסכמה של דיירי הבניין לתהליך. במידה שדייר רוצה להרחיב את הדירה שלו והוא לא גר בקומת הקרקע כך שיוכל לנצל את החצר המשותפת או בקומה האחרונה כך שיוכל לנצל את שטח הגג, עליו לרתום לתהליך הבנייה גם את דיירי הבניין. הסיבה לכך, היא שתוספת בנייה במצב כזה יכולה להתבצע רק אם שאר דיירי הבניין יוסיפו חדר באותו המקום כך שכל חדר נתמך על החדר שמתחתיו ותומך בזה שמעליו. שימו לב שבמקרה של הוספת מרפסת ניתן לפתור את המצב על ידי הוספת מרפסת תלויה שנבנית על קורות פלדה שמתחברים לקירות החיצוניים ולא צריכים תמיכה נוספת. לכן, על מנת לבצע תוספת בנייה לבית קיים יש צורך בקבלת הסכמה של דיירי הבניין לתהליך כאשר יש צורך באישור של לפחות 75% מדיירי הבניין. במידה שתרצו להוסיף חדר מוגן תוכלו להסתפק בקבלת 60% הסכמה. שימו לב שגם בתים פרטיים צריכים לקבל הסכמה של דיירי הרחוב לתהליך בנייה. ישנם מקרים רבים בהם דיירים מסרבים לתהליך ומעכבים אותו, לכן חשוב לקחת זאת בחשבון.
האם זה אפשרי מבחינה הנדסית?
תוספת בנייה לבית קיים יכולה לכלול לא מעט אתגרים, כולל אתגרים הנדסיים. במידה שאתם מעוניינים בתוספת בניית לבית פרטי, האתגר ההנדסי יהיה פחות מורכב מאחר שתוכלו לבנות לגובה או לנצל את שטח החצר. אך בבתים משותפים המצב שונה ועליכם להתמודד עם אתגר הנדסי לא פשוט. במצבים כאלה יש מגוון פתרונות אפשריים כמו לדוגמא להוסיף טור אחיד לגובה הבניין בו ייבנה חדר נוסף לכל הדיירים. כפי שציינו קודם, כאשר רוצים להוסיף מרפסת ניתן לבחור במרפסת תלויה וכך אין צורך בתמיכה של המרפסות אחת בשנייה.
מה לגבי היתר בנייה?
תוספת בנייה לבית קיים משנה את היתר הבנייה המקורי ולכן מחייבת להוציא היתר בנייה מתאים. היתר הבנייה מהווה אישור מהוועדה המקומית לתכנון ובניה על השינוי החיצוני שצפוי להתבצע במבנה. על מנת לקבל היתר בנייה עבור תוספת בנייה לבית קיים יש לפנות לוועדה המקומית לתכנון ובניה ולהגיש בקשה להיתר בנייה. הבקשה צריכה לכלול את תוכנית הבנייה חתומה על ידי מהנדס בניין. לאחר הגשת הבקשה, הוועדה המקומית תבחן אותה, תבצע בדיקות ושיקולים בהתאם ותחליט האם לאשר או לדחות אותה. ישנם מקרים בהם הוועדה המקומית תאשר את הבקשה תחת תנאים מסוימים.
בחרו חברת בנייה מתאימה
לסיום, אחד הדברים החשובים לביצוע פרויקט תוספת בנייה לבית קיים הוא לבחור חברת בנייה מתאימה או קבלן מתאים. חשוב לבחור בחברה מנוסה, מקצועית ומיומנת שתעניק לכם מענה מתאים לכל אתגר ולכל בעיה שעלולה לצוץ בביצוע הפרויקט. התהליך כולל פרוצדורות ובירוקרטיות שונות ולכן חשוב לבחור בחברה שתטפל בכל הבירוקרטיות הכלולות בתהליך, לרבות קבלת הסכמה של הדיירים והוצאת היתר בנייה.
על מנת לבחור חברה מתאימה יש לקחת בחשבון מספר פרמטרים. קודם כל בררו מה הניסיון של החברה. פרויקט כזה מצריך חברה עם ניסיון שתדע להתמודד עם האתגרים השונים. בנוסף, חשוב לוודא האם מדובר בחברה או קבלן שמוכרים על ידי הרשויות. במידה שמדובר בקבלן או חברה מוכרים הם יהיו רשומים בפנקס הקבלנים של משרד השיכון. פרמטר חשוב נוסף הוא לברר מה הזמינות של החברה או הקבלן לביצוע הפרויקט. עוד פרמטר שיעזור לכם להחליט הוא המחיר שגובה החברה או הקבלן והאם הוא עומד בתקציב שלכם. מומלץ לא להתפשר על המחיר הזול ביותר על מנת שתהיו בטוחים שתהנו מעבודה מקצועית ואיכותית. לכן, על מנת להיות בטוחים שאתם בוחרים בחברה או קבלן מתאימים מומלץ לקבל המלצות. אם אין לכם המלצות ממקור ראשון, תוכלו לחפש באינטרנט ולמצוא המלצות, ביקורות וחוות דעת על החברה או הקבלן. יש מגוון פלטפורמות בהן תוכלו למצוא המלצות על אנשי מקצוע לרבות פורומים, אתרים שונים וכמובן הרשתות החברתיות כאשר במרכזן פייסבוק.