אם לאחרונה הבחנתם באבני חיפוי שמתנתקים מקירות החוץ של הבניין בו אתם מתגוררים, אין ספק כי מדובר בנורת אזהרה שמחייבת אתכם להודיע על כך לחברת הניהול שמתחזקת לכם את הבניין. למרות שמדובר על אבני חיפוי שנועדו בעיקר להעניק אסתטיות למראה החיצוני של קיר הבניין, חשוב להבין מה עומד מאחורי ניתוק אבן אחת או יותר מאבני החיפוי הללו.
במקרה הפשוט מדובר על אבני חיפוי שלא הוצמדו כראוי במהלך עבודות הבנייה, כך שניתן להחזירן למקומן בתהליך מהיר וקל. במקרה המורכב, התנתקות של אבני חיפוי עשויה להעיד על בעיה מהותית בחוזק ועמידות של כל קירות המבנה העשויים בטון. כיצד בעיה כזו יכולה להתרחש ומה עושים במקרה ומדובר על ליקוי מסוכן במבנה הבטון? נעסוק בנושאים הללו במאמר הנוכחי.
באילו מקרים צריך לשקם את קירות הבטון?
במקרים של נזק נרחב לתשתיות הבטון, הפתרון הטוב ביותר יהיה יישום של פעולות שיקום בטון כדי להחזיר למבנה את החוזק והעמידות שלו. ידוע כי חומר הבטון הוא תרכובת של חומרים המהווים מצע חזק ויציב להקמת מבנים, אך למרות התכונות הללו הבטון עשוי להיחלש ולהינזק וכך לערער את חוזקם של יסודות הבטון עליהם כל המבנה מבוסס.
תהליך שיקום קירות בטון נעשה כאשר מתגלים כשלים נרחבים בקירות הבטון כמו סדקים בעמודי הבטון, התפוררות של קירות הבטון, התנתקות של חיפוי אבן מחזיתות המבנה, חשיפה של ברזלי הפלדה המיושמים בבטון ועוד – כאשר אלו מהווים נזק מהותי ובלתי נמנע ליציקות הבטון שיושמו בתהליכי הקמת המבנה.
הקביעה בנוגע לתהליך השיקום ניתנת לאחר בדיקה מקצועית של מהנדס בניין בנוגע להיקף הנזק שנגרם, וכן בניית תוכנית שיקום מתאימה על פי מאפייני ונתוני המבנה.
כיצד נוצרים נזקים משמעותיים בקירות בטון?
נזקי התפוררות, סדיקה, חשיפת בטון וכו' עלולים להיווצר כתוצאה מגורמים שונים ומגוונים אך מרביתם קשורים לנזק שנגרם לחלק הפנימי של יסודות הבטון. נזקי אקלים וסביבה מתרחשים כל העת, אך רק במקרים קיצוניים אלו יכולים לחולל נזקים משמעותיים בקירות הבטון כמו במקרה של רעידות אדמה, שריפות או שיטפונות העלולים ליצור נזק מהותי לעמודי הבטון של המבנה.
נוסף לגורמים אלו, גם כשלים רבים וממושכים במערכת האיטום של המבנה עשויים להוביל לנזק בלתי הפיך בקירות הבטון, זאת כתוצאה מחלחול ממושך ותמידי של מים המאכלים את שכבות הבטון ויוצרים קורוזיה בברזלי הזיון המקובעים ליציקות הבטון. גם עומס יותר המופעל על מבנים עשוי ליצור נזקים מורכבים בתשתיות הבטון, במיוחד כאשר מדובר על מבני בטון על עמודים שאינם מסוגלים לשאת לחץ ומשקל רב כפי שתוכננו בשלבי הקמתם.
מהו תהליך שיקום קירות בטון?
מבנה שיש בו נזק נרחב לקירות הבטון עד כדי פגיעה ביסודותיו מוגדר כמבנה מסוכן, כיוון שהוא עתיד להתמוטט ולקרוס ללא טיפול מקצועי בבעיה. למרות שמדובר על נזק משמעותי שמתרחש בחלקים הפנימיים של המבנה, קיימת אפשרות למנוע את קריסת המבנה באמצעות תהליך שיקום קירות בטון.
זהו תהליך ארוך ומורכב המאפשר להחזיר את החוזק והעמידות של מבנה הבטון, על אף הליקויים שהתגלו בו. לשם כך יש לסתת ולהסיר את חלקי הבטון הפגועים, לטפל במוטות הפלדה החשופים שצברו קורוזיה וליישם שכבות בטון חדשות ומשופרות כדי להחזיר לבטון את התכונות הטבעיות שלו להחזקת המבנה יציב ובטוח לאכלוס.
מה הקשר בין חומרי איטום לשיקום בטון?
בכדי לאפשר שיקום קירות בטון בצורה הטובה ביותר, על אנשי המקצוע המתמחים בעבודות שיקום בטון ליישם חומרי שיקום איכותיים ומתאימים לסוג והיקף הנזק שנגרם לתשתיות. ברוב המקרים השימוש בתהליכי השיקום יהיה בעזרת חומרי איטום ייעודיים, כיוון שאלו יאפשרו לתקן את מערכת האיטום של המבנה כך שמפגעי קורוזיה לא יתרחשו שוב בעומק ברזלי הזיון.
נוסף לחומרי איטום, יש ליישם חומרי שיקום צמנטיים ופולימריים בהתאם לנזק שנגרם לשכבות הבטון בקירות, כך שתכונות הבטון יהיו משופרות יותר ועמידות יותר לטווח הרחוק.
כיצד למצוא בעלי מקצוע בתחום שיקום קירות בטון?
כפי שצוין קודם, תהליך שיקום קירות בטון הוא סבוך ודורש מיומנות בתחום, ולכן חשוב מאוד למצוא רק בעלי מקצוע המתמחים בסוג עבודות כאלו. ניתן להיעזר בהמלצות וחוות דעת המופיעות באתרים ייעודיים של בעלי מקצוע, ואף להתרשם מעבודות שיקום קודמות שאותן חברות ביצעו בעבר כדי להיות בטוחים שהעבודה תעשה בצורה המקצועית והטובה ביותר.