מראה של מבנים מתפוררים, סדוקים החושפים ברזלים חלודים מעמודי המבנה הינו מראה לא נעים לעין אך גם מסכן חיים עבור הדיירים בו והסביבה בה הם נמצאים. לרוב ניתן לראות מבנים עם נזקים חיצוניים כאלו בבניינים ישנים ומוזנחים שנבנו לפני הרבה זמן, והדיירים המאכלסים אותם לא הקדישו זמן ומאמצים לתחזוקה ראויה של המבנה.
במידה ומדובר על פגיעה אסתטית בלבד שאיננה מהווה סכנה לתשתיות המבנה, הרי שזוהי בעיה קוסמטית בלבד שניתן לפתור באמצעות תיקוני צבע פשוטים. מצד שני, מבנים הסובלים מכשלים וליקויים נרחבים המגיעים עד לעמודי הבטון של המבנה, מחייבים בדיקה מקצועית ועבודות שיקום עמודי בטון כדי להחזיר את היציבות למבנה והבטיחות לדיירים בו.
מהם עמודי בטון ומה החשיבות שלהם במבנים?
עמודי בטון במבנים הינם חלק ממרכיבים הנדסיים של כל מבנה, ממש כפי שיש קירות, רצפות ותקרות בכל מבנה שמוקם. לעמודי הבטון יש תפקיד מהותי ביציבות וחוזקו של כל מבנה, כיוון שהם אלו הנושאים את כובד משקלו של כל המבנה שמוקם בצורה שווה ובטיחותית גם כאשר ישנם עומסים ולחצים גדולים.
בכדי לוודא כי עמודי הבטון יישאו את המשקל הרב של המבנה והדיירים בו, יש לתכנן מראש את סוג ועובי העמודים כדי לחלק את העומסים בצורה שווה. במידה ומבנה מוקם על גבי עמודי בטון שאינם מסוגלים לשאת במשקל הקיים עליהם בפועל, יתרחש מצב ש להיחלשות העמודים עד כדי סכנת קריסה של המבנה.
https://www.youtube.com/watch?v=pmWRjWVbSHE
באילו מקרים יש לבצע שיקום עמודי בטון?
כפי שניתן להבין, לעמודי הבטון יש תפקיד חשוב ביותר בהענקת בטיחות ויציבות לכל המבנה. בכדי להבטיח כי עמודי הבטון יוכלו לשאת משקל ועומס גדול, מיושמים בעמודים הללו רשתות ומוטות עשויים פלדה כדי לחזק את תשתיות עמודי המבנה. עמודי בטון שיש בהם חלקי פלדה המחזקים אותם נקראים עמודי בטון מזוינים, ואילו מסוגלים לשאת משקלים קיצוניים גם במאמצי כפיפה ולחיצה.
ברזלי הזיון בעמודי הבטון מיושמים בחלק הפנימי של העמודים, ולכן כאשר אותם ברזלים מבצבצים מחוץ לעמודי הבטון זהו סימן מובהק כי קיימת היחלשות של חומר הבטון בעמודים – דבר העשוי להוביל לערעור יציבותו של המבנה, עד כדי סכנת קריסה ופגיעה בסביבה ובנפש. במקרים כאלו יש לבצע שיקום עמודים, כדי להחזיר לבטון את תכונות החוזק והעמידות שלו ולשפר את יכולת החוזק והנשיאה של הברזלים המיושמים בעמודי הבטון.
דרגות נזק של עמודי בטון
- נזק קל – נזקים כאלו עשויים להתרחש כתוצאה מפגיעות מכניות כמו שריפות, רעידות אדמה, עומס יתר קיצוני או השלכות קורוזיה כתוצאה מכשלים באיטום, הצפות וכו' כאשר מתגלים שינויים וכיפופים שטחיים בברזלי הזיון בעמודים, ובידיעה כי העמודים אינם התשתית הראשית המחזיקה את המבנה.
- נזק בינוני – סוג נזקים המתרחשים בברזלי הזיון של עמודי הבטון שהינם חלק מהתשתית הראשית של המבנה, כך שקיימת סכנה ממשית ליציבות המבנה ובטיחות הדיירים והסביבה. נזקים אלו עשויים להתרחש גם כתוצאה מפגיעות מכניות או נזקי קורוזיה נרחבים.
- נזק קשה – מבנים שמתגלים בהם ליקויים קשים בעמודי הבטון הינם מוגדרים כמבנים מסוכנים, כיוון שהנזקים הללו חמורים מאוד ועשויים להוביל לקריסה מהירה של המבנה כתוצאה מהכשלים. עמודי בטון עם כיפופים משמעותיים בברזלים, התרופפות נרחבת של חלקי בטון וחיבורים קרועים, נזקי קורוזיה היוצרים חלודה והיחלשות של מוטות הפלדה מחייבים פעולה מיידית של שיקום עמודי בטון.
כיצד מתבצע תהליך שיקום עמודי בטון?
בכדי לשקם את עמודי הבטון הפגועים, יש צורך באבחון של מהנדס קונסטרוקציה מקצועי שיעריך את היקף וחומרת הנזק, ויבנה בהתאם תוכנית שיקום בטון מפורטת שתחזיר למבנה את היציבות והחוזק שלו. במהלך בדיקתו של הקונסטרוקטור יקבע האם תהליך שיקום עמודי בטון יכלול עבודות שיקום בלבד, או שמא יש צורך לבצע גם עבודות עיבוי של עמודי הבטון.
במקרה של נזקים קלים עד בינוניים בעמודי בטון שאינם חלק מהתשתית הראשית של המבנה, עבודות יכללו לרוב תהליכי שיקום של עמודי הבטון הכוללים הסרה של טיח רופף ,חציבה לחשיפת ברזלי הזיון ויישום חומרי הגנה מפני קורוזיה. נזקים קשים ומורכבים יותר יצריכו עבודות שיקום נרחבות יותר, ולכן גם יידרשו לבצע לעיתים עבודות עיבוי עמודי בטון הכוללים בין השאר גם יישום עמודי תמיכה זמניים לעמודי הבטון הפגועים.