מגורים בבניין דירות משותף כוללים כמה יתרונות וחסרונות, כאשר אחד מהיתרונות הבולטים קשור להתאגדות של כלל הדיירים לביצוע עבודות שיפוץ ושדרוג של הבניין בו הם מתגוררים. בשונה ממגורים בבית פרטי, ההוצאות עבור עבודות השדרוג מתחלקות בין כל הדיירים כך שלרוב יהיה מדובר בעלות נמוכה ואטרקטיבית ביותר. למרות שהשאיפה של כל דייר היא להתגורר במבנה מתוחזק ויפה, יש להפריד בין עבודות שדרוג לעיצוב המבנה לבין עבודות שיקום המעניקות בטיחות ושקט נפשי.
לכן אם אתם מתגוררים יחד עם השכנים בבניין מגורים ישן שמתגלים בו סימני רטיבות משמעותיים, התפוררות של קירות ועמודי בטון פנימיים או חיצוניים, התנתקות של חיפוי קירות חיצוניים, ובמקרים קיצוניים אף חשיפה של מוטות פלדה המבצבצות מבין שכבות הבטון – עליכם לפנות באופן מידי לשירותיו של קבלן שיקום בטון.
מיהו קבלן שיקום בטון?
מדובר על בעל מקצוע מוסמך ומנוסה בתחום שיקום מבנים עשויים בטון, כך שעבודות השיקום שהוא מבצע יאפשרו להחזיר את הבטיחות והיציבות למבנה. הבטון היא חומר גלם איכותי, חזק ועמיד המשמש לבנייה אך למרות חוזקו הוא עלול להוות סכנה של ממש כאשר מתגלים ליקויים חמורים ביציקות ויסודות הבטון המחזיקים את המבנה.
ליקויים וכשלים רבים מתגלים לרוב במבנים ישנים ולא מתוחזקים, זאת לאחר שמבנים אלו צברו נזקים מתמשכים כתוצאה ממפגעים סביבתיים שיצרו ליקויים שונים בעומק תשתית הבטון כמו רעידות אדמה, שריפות, שיטפונות ותקלות במערכת האיטום של המבנה, עומסי יתר, פגיעות מכניות, התפתחות קורוזיה בברזלי הזיון ביציקות הבטון ועוד.
הפתרון במקרים הללו הוא ביצוע עבודות שיקום בטון המתבצעות על ידי קבלן שיקום בטון מוסמך, כך שבמקום להרוס את המבנה המסוכן ניתן לשפץ ולשפר את תכונותיו ולהבטיח בטיחות מלאה לדיירים והסביבה.
האם כל בניין ישן זקוק לעבודות שיקום?
על אף שליקויים מבניים רבים מתחוללים במבנים ישנים, ישנם לא מעט מבנים "חדשים" יותר שמתגלים בהם כשלים קלים עד חמורים כמו חלחול ממושך של מים כתוצאה מכשל במערכת האיטום במבנה, שזוהי בעיה העלולה לפתח קורוזיה בברזלי הזיון המיושמים ביסודות המבנה והיחלשות התמיכה במבנה עד כדי סכנת התמוטטות.
גם מבנים שנמצאים בסביבה בה תנאי האקלים אגרסיביים יותר, כמו מבנים הסמוכים לחוף הים או מפעלי תעשייה עליהם מופעל לחץ ועומס רב, נמצאים בסיכון גבוה יותר לפגיעה מכנית ביסודות המבנה ופגיעה בעמידות הבטון. משום כך מבנים כאלו ואחרים זקוקים לעבודות תחזוקה מתאימות לשיפור וחיזוק תכונות הבטון.
מתי מומלץ לפנות לקבלן שיקום בטון?
כיוון שקבלן שיקום בטון עוסק בעבודות שיקום מבנים, יש להיעזר בבעל מקצוע זה כאשר קיים חשש לפגיעה והיווצרות ליקויים בעומק יסודות המבנה. הסימנים המעידים על כך הם כפי שצוין קודם – סדיקה או התפוררות של חלקי המבנה העשויים בטון, היווצרות סימני רטיבות נרחבים במבנה או קילוף וחשיפה של ברזלי הזיון המצויים בעמודי הבטון עליהם המבנה "עומד".
לעיתים ליקויים ביסודות המבנה לא יראו בצורה ברורה וחד משמעית, אך גילו המופלג של המבנה יחד עם רעשים והרגשת חוסר יציבות עשויים גם הם להעיד על בעיה חמורה בעומק שכבות הבטון של המבנה. לכן מומלץ לפנות לייעוץ וקבלת חוות דעת של קבלן שיקום בטון לצורך בדיקה והערכת מצבו של המבנה, וכן המלצה ובניית תוכנית שיקום או תחזוקה למבנה הישן.
מהם תחומי אחריותו של הקבלן?
קבלן שיקום בטון הוא בעל מקצוע שקיבל הסמכה לבצע עבודות שיקום של מבנים, כאשר תחומי אחריותו כוללים את כל השלבים וההליכים מבניית תוכנית שיקום מבנה ועד סיום הפרויקט. נוסף לתכנון מפורט ומדויק, הקבלן יידע להעניק המלצות מתאימות בנוגע לתיקון הנזקים שנגרמו ומניעת נזקים נוספים בעתיד, וכן יכין שרטוטים והדמיות הממחישות את התוצאה הסופית של עבודתו.
מהן העלויות של עבודות שיקום בטון?
עבודות שיקום בטון הינן מורכבות וממושכות, ולכן העלויות אינן קבועות ועשויות להשתנות על פי סוג המבנה, היקף הנזק שנגרם למבנה ודורש שיקום מבנה, מורכבות העבודה ועוד פרמטרים רבים נוספים. לכן טיפולים למניעת ליקויים ונזקים במבני בטון יהיו זולים יותר לעומת עבודות שיקום בטון, כיוון שכל אחד מאלו דורשים תהליכים אחרים, מורכבות שונה, שימוש בחומרים אחרים ועוד שלל פעולות אחרות.