אם עדיין לא שמעתם על המושג מבנה מסוכן, הגעתם בדיוק למקום הנכון. לפעמים, יש מצבים שכנגד מבנה מסוים עומד ותלוי מבחינת העירייה או מבחינת מנהל ההנדסה של העירייה, סעיף הנקרא מבנה מסוכן. זה יכול להיות טיח רופף שמסכן עוברים ושבים, זה יכול להיות אבן שנפלה, חתיכה מתחת לחלון שנושרת, ברזלים חשופים ולכן חשוב מאוד לטפל במבנה שכזה במטרה להסיר את הצו שהעירייה נתנה כמה שיותר מהר. היו כבר לא מעט מקרים בישראל של מבנים בהם התגוררו דיירים ואלו נחשבו למסוכנים ממש לשהייה בשל סכנת קריסה.
מה עושים. כדי לבדוק האם מבנה מסוכן?
ובכן, זה מאוד תלוי בסימנים, במצב של המבנה ובתהליכים על פיהם הוא בנוי. הבדיקות כוללות בין השאר בדיקות העמסה של התקרה, שקיעה והתפוררות של היסודות, בדיקה של עמודי הבטון התומכים במבנה, בדיקה חדירת רטיבות ובדיקה של כל האלמנטים המשפיעים על יציבות הבניין. הרבה פעמים יש סכנה שבניינים או מבנים מסוכנים לא יהיו מסוגלים לעמוד בעומס במקרה של רעידת אדמה ועלולים אפילו לקרוס כתוצאה משינויי אקלים או גרביטציה.
מי אחראי לתקן מבנה מסוכן?
ובכן, הדיירים הם אלו שאחראים לבצע את כל התיקונים הנדרשים במטרה להסיר את הצו. הצו ניתן על ידי מחלקה ההנדסה של העירייה או הרשות המקומית ועד שכל התיקונים לא תבצעים ומאושרים על ידי מהנדס מקצועי, הצו נשאר. לכן, אם אתם מזהים כי כבר עכשיו יש כל מיני סימנים מקדימים, אם אתם רואים חלקי טיח שנופלים או אריחים, ברזלים חשופים או סימני רטיבות קיצוניים, מומלץ להקדים תרופה למכה ולבצע את התיקונים הנדרשים, עוד לפני שהמבנה יוכרז כמסוכן. בעלי הדירות הם אלה שאחראים אם חס וחלילה יקרה אסון והם אפילו יכולים לעמוד לדין על גרימת מוות ברשלנות אם משהו כזה קורה.
במקרה כזה, האחריות שמופלת על העירייה היא חלקית ולכן אם אתם בעלים של דירה בבניין של שופץ במהלך ה-15 השנים האחרונות, כדאי מאוד לבדוק מול קבלן מקצועי ולבצע שיפוץ של מעטפת הבניין ואולי גם שיפוץ פנימי.
איך בוחרים קבלן לביצוע תיקון מבנה מסוכן ולהסרת הצו?
במידה והבניין שלכם הוגדר כמסוכן או במידה ואתם מעוניינים לבצע בבניין שיפוץ יסודי הכולל בין השאר חיזוק של עמודי הבטון, חידוש הברזלים השומרים על הבניין יציב, חידוש של המעטפת, ביצוע עבודות טיח וצבע, שיפוץ של הלובי וחדרי המדרגות, מומלץ לברר על קבלן מקצועי המתמחה בביצוע עבודות מסוג זה.
חשוב להבין שבניין מסוכן יכול להיות מוגדר כמסוכן מכל מיני סיבות ולכן חשוב כאן לבחור את הקבלן הנכון!. יש לבדוק מספר קריטריונים כמו רמת הניסיון של הקבלן, ביצוע עבודות קודמות, חומרי העבודה בהם הקבלן עושה שימוש, עד כמה הקבלן מקפיד על עמידה בלוח זמנים ועד כמה הוא נצמד לתכניות המהנדס אשר קבע את הליקויים שהובילו מלכתחילה לקבוע כי הבניין אכן מסוכן. מומלץ לקבוע אדם אחד אחראי על כל התהליך במטרה לאפשר עבודה יעילה, יסודית ולא פחות חשוב בטיחותית.
איך אנחנו יכולים לסייע לכם בהסרת צו מבנה מסוכן?
חברת קבוצת אגס מתמחה בביצוע עבודות שיפוץ, שיקום וחידוש של בניינים בפריסה ארצית. אנו עובדים עם הקבלנים המובילים בישראל, אלו רשומים ברשם הקבלנים ומבצעים את עבודתם בצורה יסודית ויעילה תוך עמידה בלוח זמנים שנקבע מראש, עובדים עם חומרי העבודה האיכותיים ביותר במטרה להשיג רמת גימור גבוהה ושמירה על תחזוקת הבניין לאורך שנים רבות.
דרכנו תוכלו לקצר את הזמנים בבחירת הקבלן המתאים, להשיג ליווי אדריכלי והנדסי מקצועי מטעם החברה לאורך כל התהליך ולהוזיל את עלות השיפוץ בעשרות אחוזים בהשוואה לקבלנים אחרים. אם אתם מעוניינים לשמוע עוד מידע נוסף על הסרת צו מבנה מסוכן ועל שיפוץ בניינים, צרו איתנו קשר דרך האתר ואנו נשמח לחזור אליכם ולענות לכם על כל השאלות.
זכרו, יש לכם את המחוייבות הן כלפי הדיירים והן כלפי הציבור לשמור על הבניין שלכם מתוחזק, אסתטי והכי חשוב בטיחותי, לכן אם המבנה הוגדר על ידי העירייה כמסוכן, יש לעשות הכל במטרה להסיר את הצו ועדיף כמה שיותר מהר.
בדיקת מבנה מסוכן
בישראל קיימים אלפי בניינים המוגדרים כמבנים מסוכנים. רק לפני כמה שנים, קרס בעיר תל אביב מבנה מגורים אותו בנו לפני יותר ממאה שנה בשכונה המקסימה נווה צדק.
חשוב להבין שהאחריות על תחזוקה של מבנים ישנים שלא מוטלת על בעלי הרכוש וכל מי שלא דואג לבצע את אותן פעולות שמטרתן בכלל למנוע מראש מצב שבו העירייה מוציאה צו מבנה מסוכן צפוי להיחשף לתביעות אזרחיות ובמקרים מסוימים אפילו פליליות. לפני שמתחילים בתהליך הסרת הצו ושיקום המבנה, מהנדס מומחה מבצע בדיקת מבנה מסוכן במטרה לקבוע תכנית עבודה מסודרת.
מהו מבנה מסוכן?
על פי ההגדרה מבנה מסוכן הוא מבנה אשר מהווה סכנה לדיירים המתגוררים בו או לעובדים העובדים בו, לנכסים הצמודים לו או לציבור הרחב. מבנים מסוכנים הם מבנים לא יציבים שחלקים ממנו עלולים להוות סכנה. לכן, צו מבנה מסוכן בה להכריע כי נדרש במיידי לטפל במבנה ולבצע עבודות שיקום, חיזוק ולעתים גם הרס של חלקים מסוימים ובניה מחודשת שלהם. למעשה, על פי החוק העזר העירוני, מבנה שמהווה סכנה ממשית לציבור הרחב הוא מבנה שיש צורך לאטום או להרוס. לעתים, יש מצבים בהם המבנה מוכרז כמבנה בעל צו הריסה ואז בעלי הנכס יכולים לערער על ההחלטה ואז מהנדס מומחה מטעם העירייה חייב לבחון את המקרה לעומק ולהגיע להחלטה.
במקרים חריגים, בהם מדובר במבנה שמהווה סכנה מיידית, לפי סעיף 7 לחוק העזר העירוני, יש להרוס אותו באופן מיידי, גם אם יש צורך לפנות דיירים שלא מרצונם החופשי.
בדיקת מבנה מסוכן, איך זה מתבצע בפועל?
ובכן, לאחר שהמבנה עבר בדיקה מקצועית על ידי מהנדס מטעם העירייה או הרשות המקומית, הוא קובע את החלקים המסוכנים בבניין, מחליט על תהליכי העבודה בפועל ומגדיר לוחות זמנים ברורים.
חשוב לזכור כי ברוב המקרים, מדובר במבנים שרק חלקים מהם מהווים סכנה ואז יש צורך לבצע תהליך הנקרא שיקום מבנה. מדובר בתיקון של ליקויים הנדסיים שבין השאר כוללים חיזוק של היסודות והעמודים, חיזוק של המרפסות והמעקות, החלפה של הגגונים, הסרה של חלודה מתוך הברזלים שבעמודי הבטון ולעתים גם החלפה שלהם, הסרת גושי בטון רופפים, סתימה של סדקים בקירות, עבודת איטום ועוד. יש מקרים, בהם מנצלים את ההזדמנות וכבר הולכים לשיפוץ כללי אסתטי הכולל בין השאר גם צביעה של הבניין, שיפוץ חדר המדרגות, החלפת הלובי וחידושו, שיקום הגינה ועוד.
מי אחראי על בדיקת מבנה מסוכן ?
ובכן, מי שאחראי על כל תהליך
הפיקוח בניה , הוצאת צווים למבנים מסוכנים ובדיקה שאכן התהליך מתבצע בפועל היא היחידה למבנים מסוכנים שקיימת בכל עירייה או רשות מקומית. תפקיד היחידה הוא לאתר את המבנים הללו, זאת על ידי סיור תקופתי המתבצע בכל אזוריה, החלטה על המלצות לשיקום וחידוש המבנים הללו ושליחת הצווים לבעלי הנכסים. בנוסף, היחידה צריכה לדאוג שמועברים הנחיות בנוגע לביצוע השיפוץ, מעקב אחריו ולבצע ביקורות לאורך כל התהליך ועל כל שלביו הקריטיים. לאחר שמסיימים את תהליך השיקום (זאת נעשה על ידי קבלן חיצוני), מהנדס מומחה מטעם היחידה מגיע לבניין ובודק שהתכנית אכן בוצעה ואז היא עוברת לקבלת אישורים.
מה הקשר בין מבנה לשימור לצו מבנה מסוכן?
הרבה פעמים יש הקבלה בין מבנים שמיועדים לשימור בשל מאפייניהם ההיסטוריים לבין מבנים שהוכרזו כמסוכנים ונדרשים לביצוע
שיפוץ בניין ושיקום. הרבה פעמים המבנים האלה נמצאים בעיר תל אביב. מבנים אלו עברו תהליך סינון בהתאם לקשת רחבה של קריטריונים הקשורים לרקע ההיסטורי של המבנה, לרקע החברתי שלו, לארכיטקטורה שלו, לעיצוב, למיקום ועוד. מצבים כאלה כל מבנה המיועד לשימור חייב לעבור פיקוח על ידי המחלקה לשימור מבנים.
רוצים לשמוע עוד מידע על הסרת צו מבנה מסוכן? לא בטוחים איך לבצע את התהליך בצורה מקצועית ויסודית? לחברתנו ניסיון של שנים רבות בתחום שיקום, חידוש ושיפוץ מבנים. אנו עובדים עם קבלנים הרשומים ברשם הקבלנים ומסייעים למאות בניינים ברחבי הארץ בתהליך הסרת הצו תוך הקפדה על כל שלבי התכנית מטעם מהנדס העירייה. התהליך כולו נעשה בפיקוח וליווי מלא שם בעלי מקצוע עם דגש על שימוש בחומרי עבודה מתקדמים שמבטיחים להאריך את אורח החיים של המבנה ולשפר את איכות החיים של בעלי הנכסים והדיירים במבנה. צרו איתנו קשר דרך האתר ונשמח לסייע לכם ולענות לכם על כל השאלות.