הרחבת המרפסות
עד לא לפני זמן רב, כל מי שחפץ להוסיף מרפסת לביתו הקים, היה צריך לעבור שבעה מדורי גיהנום, להסתבך בבירוקרטיה חסרת תוחלת, לחכות לאישורים אינסופיים מגופים ממסדיים שונים ולקינוח, גם להשיג את הסכמתם ואישוריהם של שכניו (לפחות רובם המכריע). כל זה, היה מוציא למעשה את החשק לבנות ולהתחדש במרפסת ורבים היו מוותרים עוד מראש.
כאמור זה היה אז. אלא שבשנים האחרונות חוקק 'חוק הרחבת המרפסות' או כפי שיש המכירים אותו בתור "רפורמת המרפסות" ולפיה ניתן לבצע תוספות בניה (לא רק מרפסות), הנכללות ברפורמה, ללא אישור של השכנים או אישור מקדים של הרשויות. למעשה, יש צורך בהגשת תוכנית לתוספת בניה קלה, בין אם זו בניה חדשה ובין אם זה כחלק מן השיפוצים, שכן תוספת בנייה שכזו, הינה פשוטה יחסית, הן ברמה ההנדסית והן ברמה הבטיחותית ובנוסף, אינה מהווה הפרעה או מטרד משמעותיים לסביבה ולאורך זמן.
כדאיות חוק הרחבת המרפסות
למה בכלל להתחדש במרפסת בדירה שלנו? לשאלה זו תשובות רבות, כשהבולטות שבהן נוגעות סביב היתרון הרב המתווסף לבית ולגרים בו, בשל הוספת המרפסת. בעת הוספת המרפסת, אנו למעשה מגדלים את שטח הבית, הן ברמת האחסון והן ברמת המגורים (במידה ונסגור את המרפסת). במרפסת, אנו יכולים לשבת וליהנות מן הנוף ומן החוץ, כאשר מזג האוויר מרשה זאת (וגם אם לא, במידה ואנו עושים עליה סגירת חורף).
בכך למעשה, אנו מעלים את ערך הדירה שלנו ואת שוויה, שכן נוספו לה עוד פונקציות רבות. יתרה מכך, את כל זה אנו עושים בלא שהצטרכנו להוסיף לשטח הדירה שלנו "שטח עיקרי", כמוגדר על פי החוק – דבר שהיה דורש מאיתנו זכויות בניה, היטלים ותשלומים רבים אחרים.
חוק הרחבת מרפסות- חדש וגם ישן
רבים נוטים לחשוב שחוק הרחבת מרפסות נוגע רק לבנית מרפסות חדשות. הדבר, כמובן אינו נכון. בפועל, החוק גם מאפשר לנו להוסיף מרפסת חדשה עד 12 מ"ר (ותמיד ישי חריגים) אבל הוא גם מאפשר לנו הרחבה של מרפסות קיימות, כדי שיהיו יותר גדולות ויותר שימושיות, בחלק מן המקרים, נוכל לבנות גם עד גודל של 14 מ"ר (דבר שלמעשה, מהווה מכפיל של שטח מרפסת ממוצעת).
יחד עם זאת, חייבים לזכור, שיש צורך בתכנון הנדסי נכון של הוספת המרפסת, בין אם היא חדשה ובין אם היא הרחבה של כזו שכבר קיימת. הדברים נכונים שבעתיים בבתים ישנים אשר הוספת משקל עליהם, יכולה להיות בעייתית מבחינה קונסטרוקטיבית. לכן יש צורך בתוכנית אדריכלית מקצועית, הבוחנת את כל ההביטים (ותשמש אותנו באישורים לאחר מכן בועדות) ובעיקר מן הצד הבטיחותי.
איך מרחיבים מרפסת?
כאמור, חוק הרחבת המרפסות נשען על העובדה כי מדובר בבניה קלה ופשוטה יחסית. למעשה, קיימות 2 שיטות עיקריות לביצוע של הרחבת או בנית מרפסת בבית קים. השיטה הראשונה וזו שנחשבת למסורתית יותר, היא באמצעות קדיחת קוצי ברזל סמוך לקורות ההיקפיות ולחיבורים המיועדים ויציקת בטון, בדומה לעבודות שלד על בית חדש. שיטה זו, מתאפיינת בעבודות הכנה קצרות לפני היציקה ולמרות שהיא יחסית קצרה בזמן, היא נחשבת למסורבלת יותר מבחינת התנהלות ולמלכלכת הרבה יותר. היא גם תדרוש הקמת פיגומים, הרס אפשרי של הגינה (בשל חתיכות הבטון הנוזלי שנושרות) ונטרול חלק מן הסביבה והשטח שסביב הבית.
השיטה השנייה מתבססת על שיטת הבניה הקלה. אומנם זוהי שיטה חדשה יחסית אך היא הולכת וצוברת תאוצה רבה, בעיקר בשל היותה פשוטה מאוד, מהירה מאוד ונקיה וללא מטרד גדול מידי. בשיטה זו מחברים קורות של פלדה מגלוונת, המגיעים כבר מוכנים ובעזרתם מרחיבים את המרפסת, בעבודת הרכבה פשוטה, לעיתים באמצעות מנופים או במות הרמה בלבד.
איזו שיטה עדיפה? ובכן, את התשובה צריך לספק הקונסטרוקטור או המהנדס של החברה שתרחיב את המרפסת. יש שיעדיפו שיטה זו ויש שיעדיפו אחרת אך בראש ובראשונה, בחירת השיטה תתחשב בסוג המבנה, חוזקו, המשקל שצריך להיות מועמס עליו, מורכבות הסביבה והשטח ההיקפי וכד'.
תיהנו מן המרפסת שלכם
חוק הרחבת מרפסות מאפשר לרוב לקבל פטור אוטומטי להרחבת המרפסות (למרות שבמקרים חריגים, הרשות המקומית יכולה להתערב או להתנגד להוספה). למעשה, לא רק שטח המרפסת שלכם יכול להיות מורחב אלא גם תוכלו להוסיף אלמנטים אחרים למרפסת. כך למשל תוכלו להוסיף גגונים או סככות צל, שיתנו שימושיות רבה יותר למרפסת או שאולי אפילו תוכלו לעשות סגירת חורף קלה או מתקפלת ואפילו סגירת חדר שמש מלאה, באמצעות קונסטרוקציית אלומיניום.
חוק הרחבת המרפסות הוא חוק חדש יחסית ולכן רשויות מסוימות מפרשות אותו בצורה אחרת כל אחת. לעיתים, אי הכרה של התנהלות הרשות המקומית תגרום לבעיות וזו גם הסיבה מדוע מומלץ ללות את תהליך הרחבת המרפסת לא רק באמצעות חברה מיומנת או קבלן מקצועי אלא גם כאלו המכירים את החוקים ויש להם מהלכים אל מול הרשויות המקומיות.
בעבר, מי שהיה מעוניין להוסיף לדירתו מרפסת, היה צריך לעבור את נבכי הבירוקרטיה, מה שכלל: קבלת הסכמה של 75 אחוז מהשכנים, פנייה לרשויות לקבל אישורי בנייה, תכנון הנדסי מורכב, ימי בנייה רבים ורק לאחר מכן – הוספת מרפסת שכל כולה שלו.
חוק הרחבת מרפסות – מה זה אומר?
כיום, לאחר העברת 'חוק הרחבת מרפסות' בכנסת ואישורו, ניתן לבצע את התהליך במתכונת קצת פחות מסובכת, וזאת ללא צורך באישורי השכנים תוך הגשת תכנית הוספת מרפסת בבנייה קלה – מה שמקל על רבים גם בתהליך קבלת האישורים, כמו גם בתהליכי הבנייה והשיפוצים.
מי שיש לו מרפסת קיימת או רוצה להוסיף כזאת לדירתו: כדאי שידע כי החוק גורס כי לכל בעל נכס בישראל ישנה האופציה לבנות מרפסת שמש בגודל של 12 מטרים רבועים. הקמת מרפסת כזאת אינה כוללת קבלת זכויות בנייה והסכמת השכנים. בכך רבים יכולים להוסיף מרפסת ולשפר את איכות החיים, כמו גם להעלות את ערך הנכס שברשותם.
בעלי מבנים להם מרפסת קטנה וכעת הן רוצים להרחיבה, חשוב שידעו כי מרפסות בגדלים של 12 מטרים רבועים ניתן להכפיל בגודלן, תוך שבעלי המבנה יכולים לבצע הרחבה של עד 14 מטרים רבועים של המרחב החיצוני.
במקרים כאלה חשוב לבחור את סוג הבנייה בה תרצו לבצע את התוספת, כמו בחירה בהוספת מרפסת על ידי בנייה מסורתית (בנייה שבה המרפסת מאוגדת אל תוך המבנה עם יתדות פלדה), או שתוכלו לבחור במרפסת בבנייה קלה וידידותית לסביבה המבוססת על בניית מרפסות מאלומיניום.
כיצד מתחילים בתהליכי בנייה ושיפוצים?
מי שירצה להוסיף או להרחיב מרפסת, יזדקק לפני הכל לחברת בנייה המתמחה בתחום. חברה כזאת חייבת להיות קבלן רשום, בזמן שיש לוודא כי היא מכילה אנשי מקצוע כגון: מהנדסים, וקוסנטרקטורים, מפקחי בנייה, צוות עובדים, קבלני שיפוצים ועוד. לאחר קבלת כלל התכניות והאישורים – תוכלו לבנות מרפסת בהתאם לחוק, ובקלות.
חשוב לדעת כי חוק המרפסות משפיע באופן ישיר גם על אנשים שכבר יש להם מרפסות קיימות (אך המרפסות נבנו לפני יציאת החוק). בכך יכולים בעלי המבנים ליהנות מזכויות שונות להרחבת המרפסת על ידי הרשויות.
לסיכום, חוק הרחבת מרפסות מקל על רבים ומקנה יצירת נכס שערכו גבוה יותר, כמו גם שהוא מאפשר יצירת מרחב מחייה נעים יותר. בכך יכולים רבים לשדרג ולשפר את איכות החיים.
הרחבת מרפסות – שדרוג לבית
רוצים לשדרג את הבית שלכם? ובכן, תוסיפו מרפסת. או תבצעו הרחבת מרפסת.
נשמע פשוט? רגע, רגע. התהליך עצמו יכול להיות פשוט מאוד או מורכב מאוד ולכם נתונה היכולת להחליט עד כמה הוא יהיה מורכב, מסובך ובעל סיכון או שאולי הוא יהיה קצר, פשוט, נעים ובעיקר יהיה בטוח ויציב.
הוספת מרפסת תהיה שדרוג עצום לבית שלכם. קודם כל, היא תאפשר לכם שטח שימושי נוסף. בין אם זה לאחסון, לישיבה בחוץ תוך הנאה ממזג האוויר ועד אפילו למגורים, במידה ותבצעו סגירה של המרפסת. לא רק השימושיות של המבנה עולה עם הוספת המרפסת אלא גם ערכו ושוויו של הנכס שלכם. הדברים אמורים לא רק לגבי הוספת מרפסת חדשה אלא גם בהרחבת מרפסת שכבר קיימת.
חוק המרפסות, שחוקק לא מכבר, מאפשר כיום להוסיף מרפסת לבית, לרוב עד 12 מ"ר, בצורה קלה ופשוטה יותר, בלי להיקלע לבעיות בירוקרטיות ולהתמודדות בלתי סבירה מול רשויות וועדות בניה, באישורים בלתי סופיים. אלא שהחוק לא רק מאפשר, הוספה מחדש אלא גם הרחבה של מרפסות קיימות. למעשה, רוב המרפסות הקיימות בישראל, ודאי כאלו הממוקמות בדירות באמצע הבניין, קטנותיחסית. ממוצע גודל מרפסת עומד על כ-6 מ"ר. החוק מאפשר להכפיל שטח זה ואף מעבר, במקרים מסוימים.
פשוט או מסובך?
כאמור, תוספת או הרחבת מרפסות יכולה להיות פשוטה או סבוכה. כדי לא להפוך אותה לסבוכה מלכתחילה, מומלץ לעשותה בליווי חברה המתמחה בתוספות בניה ובמיוחד במרפסות. מאוד מפתה לעשות הוספת בניה באמצעות שיפוצניק כזה או אחר אבל בתחום המרפסות, הנודעות ביציבותו של הבניין ובבעיות בטיחותיות קשות, כדאי לבצע תהליך סדור ומוקפד. זה מתחיל בתכנון הנדסי מעמיק באמצעות קונסטרוקטור. זה בודק לא רק את השינוי החיצוני בבניין אלא את האפשרות להוספת או הרחבת המרפסת ואת המשמעות ההנדסית שלה. האם הוספת המשקל על המבנה הקיין תסכן את היציבות שלו והאם הוא יוכל להחזיק את התוספת וכיצד ישתלבו חומרי הבניה החדשים עם החומרים הישנים.
הסיבוך יכול לבוא גם ממקור נוסף. חוק המרפסות אומנם נחקק כחוק ראשי אבל עדיין ישנם רשויות שלא מקיימות אותו כתוקפו ויכולות לגרור את המבקש לתהליך ארוך ומייגע. ליווי על ידי חברה מקצועית לא רק יסייע בתהליך הבניה עצמו אלא גם בסיוע במילוי נכון של כל הטפסים ובהתנהלות מול הרשויות השונות.
בניה פשוטה או מסובכת
הרחבת מרפסות יכולה להיות פשוטה או מסובכת גם בהקשר של הבניה עצמה. למעשה, קימות 2 שיטות בניה נפוצות. הראשונה שכבר הולכת ונעלמת, היא בנית מרפסות הבטון. למעשה, מדובר על עבודת שלד, שנוספת באמצעות יציקת בטון למבנה הקיים. כיום, מבינים שבשיטה זו יש הרבה יותר חסרונות ממעלות. תוספת הבטון עצמה מאוד כבדה, באופן טבעי ולכן היא משפיעה לרעה על יציבות המבנה. מבנים רבים, ביחוד הישנים, לא יוכלו לעמוד בעומסים אלו ולא תאושר הוספה על גבם. העבודה עצמה מאוד מורכבת ודורשת תכנון והכנה רבים. לא זו בלבד אלא שהעבודה נערכת זמן רב, למעלה מחצי שנה. בזמן זה, הלכלוך חוגג ושטח רב בסביבות המבנה מנוטרל לטובת שטחי בטיחות, מבני הפיגומים וכד'. ברבים מן המקרים, גם לאחר סיום הבניה, שטח ציבורי מנוטרל, לצורך מיקומם של עמודי תמך מבטון, המחזקים את המרפסת.
הבניה הקלה והפשוטה הרבה יותר, היא הבניה באמצעות קורות פלדה מגלוונות. הפלדה עצמה חזקה מאוד ואינה מושפעת מקורוזיה או מחלודה ואיתנותה- מלאה. היא מגיעה מוכנה מן המפעל על פי התכנון הקונסטרוקטיבי והיא מורכבת בשטח. ההרכה קלה הרבה יותר ואורכת זמן קצר מאוד. השטח מסביב לבי אינו ננוטרל וגם אם כן, זה לזמן קצר מאוד. בסופו של תהליך מתקבלת מרפסת עדינה יותר ויפה יותר אך הרבה יותר חזקה ובטיחותית.
עלות הרחבת מרפסות
כמו כל דבר בתחום הבניה, עלותו נקבעת על פי מספר פרמטרים משתנים, המאפיינים את סוג, גודל ואיכות הבניה. גם בתחום הרחבת מרפסות, תמחור העבודה דומה. גם פה יש פרמטרים הנוגעים לגודל המרפסת במ"ר, סוגי החומרים בהם נעשה שימוש, שיטת הבניה, מורכבות הפרויקט, הכנות שונות שצריך לבצע ודרכי הגישה אליו ועוד. כמובן שבמידה וכל הדיירים בבניין ירצו לבצע הרחבת מרפסת, תוכלו לקבל הצעה טובה יותר ולהיכנס למשא ומתן על המחיר מעמדה טובה יותר.
עוד גורם המשפיע על עלות העבודה הוא תוספות הבניה והאלמנטים שיתווספו לתהליך ההרחבה. בעיקר המדובר בעבודות אלומיניום וזכוכית, הקשורים לסגירת הדפנות וכן לתחום הקירוי, באמצעות סוככים, גגות או קונסטרוקציות אלומיניום מעוצבות. הרחבת מרפסות קיימות, יכולות להתחיל מ-40 אלף ₪ ולעלות ככל שנתקרב אל סף ההרחבה המותרת. בכל מקרה, מאוד מומלץ להימנע מלחתום חוזה עם קבלן המציע עבודה מן הסוג הזה במחיר שהוא מאוד נמוך לעומת המקובל בשוק. לרוב, כדי לעמוד בהצעתו הוא ישתמש בחומרים נחותים ויוותר על אמצעי בטיחות חיוניים. בסופו של דבר, אתם תהיו אלו שתשלמו את המחיר בשלב מאוחר יותר.