אתם מעוניינים לשדרג את הדירה שלכם ולהוסיף מרפסת לדירה, התהליך מורכב, אך הוא במיוחד מורכב כאשר מדובר על בניין משותף. בניית מרפסת בניין משותף יכולה לנבוע מצורך להשבחת הנכס, או לצורך צרכים אישיים. התהליך מורכב ממספר שלבים הכולל הגשת בקשות לרשות העירונית, לבדוק האם ניתן בכלל להוסיף מרפסת לבניין משותף וכמו כן, לקבל אישור דיירים בחלק מהמקרים. ריכזנו לפניכם את המידע המלא על בניית מרפסת בבניין משותף.
פרטים טכניים על בניית מרפסת בבניין משותף
לפני שנסביר על התהליך עצמו, אנחנו נפנה תחילה לחוק בניית מרפסות. על פי החוק, ניתן להוסיף מרפסת במבנה משותף עד לגודל של 14 מ"ר, או כ-10% משטח הבניין. המרפסת לא יכולה לבלוט יותר מ-2.5 מטר מחוץ למבנה וכמובן לקבל אישור קונסטרוקטור כדי לבדוק האם בכלל קיימת אפשרות להוספת מרפסת. כמו כן, כאשר אנחנו מדברים על מבנה משותף יש גם את רצון הדיירים הנוספים במבנה, האם הם מעוניינים להוסיף מרפסת או האם הוספת מרפסת יחידה מפריעה להם. על פי חוק, נדרש לקבל הסכמה בסך 75% מסך הדיירים בבניין כדי לבצע את התהליך.
כאשר אנחנו עומדים לפני בניית מרפסת בבניין משותף, חשוב להכיר גם בתשלומים נוספים שאתם עשויים לשלם מבעד להוספת המרפסת. לדוגמא, ארנונה. האם אנחנו נדרשים לשלם ארנונה עבור מרפסת? התשובה היא כן ולא. כאשר מדובר על מרפסת קטנה מ-12 מ"ר אנו לא נדרש לשלם ארנונה, אבל כמובן שנתון זה אינו כללי ותלוי ברשות המקומית. כמו כן, יש עלויות בעבור אישור קונסטרוקטור ותהליך הבנייה עצמו – על המחירים האלו נדון בהמשך המאמר.
כפי שפתחנו ואמרנו, רבים בוחרים להוסיף מרפסת למבנה לצורך השבחת נכס. אבל עד כמה המרפסת באמת משביחה את הנכס? הוספת מרפסת לבניין עשויה להוסיף לשווי הנכס בין 10% ועד 20% משווי הנכס. הסיבה לכך שגם כאשר מדובר על מרפסת יחידה אנו נדרשים בהסכמה של 75% מהדיירים היא בגלל הפרעות, רעשים, לכלוכים וכו'. חשוב לציין דבר נוסף, כאשר מדובר על הוספת מרפסת למספר דירות בבניין, גם כאשר ישנה הסכמה של 75%, אי אפשר לכפות על דייר להוסיף מרפסת ובמקרים כאלה, מדלגים על הדירה שלו.
האם אפשר להוסיף מרפסת בודדת לבניין?
גם כאן, התשובה היא חלקית ומשתנה בהתאם לרשות המקומית. עיריית תל אביב לדוגמא לא מתירה להוסיף מרפסת אחת בבניין, אלא מרפסות לכל הדירות. עם זאת, יש חריגים בעניין הזה וניתן למצוא את הפתרון בעת הצורך. חשוב לציין דבר נוסף, כאשר אנחנו בוחרים לשדרג את הבניין כולו במרפסות המחיר יהיה נמוך יותר מאשר תהליך בניית מרפסת בודדת בבניין משותף. אם קיים דייר בודד בבניין שאינו רוצה להוסיף מרפסת, ומעבר לכך יש הסכמה של מעל 75%, במקרים האלה כל מה שיוכל לעשות הוא לצרף התנגדות שלרוב תדחה למעט מקרים חריגים. אותו דייר או דיירים שאינם מעוניינים להוסיף מרפסת לדירה שלהם, מוותרים על שטח בניה, ובכך ניתן להגדיל או להתחלק בין השטחים האלה לצורך בניית מרפסת בבניין משותף לכל אחד מהדיירים.
כמה עולה לבנות מרפסת בבניין משותף?
כפי שכבר ציינו, המחיר עשוי להשתנות כאשר מדובר על מספר מרפסות בבניין משותף. בכל אופן, המחיר של בניית מרפסת בבניין משותף משתנה ונקבעת לפי מספר מ"ר. המחיר הממוצע לבנייה ינוע בין 5,500 ש"ח ועד 7,000 ש"ח למ"ר, כך שאם לדוגמא נסתכל על מרפסת בגודל מקסימלי של 14 מ"ר המחירים ינועו בין 77,000 ש"ח ועד 98,000 ש"ח. שימו לב לדבר נוסף, יש עלויות נוספות מטעם רשויות שונות כמו היטל השבחה שעשויות לייקר את המחיר. כמו כן, על הלקוח לשלם גם בעבור ייעוץ, בדיקת היתכנות, אישור קונסטרוקטור ועוד. יש הבדלים בין מרפסת פתוחה למרפסת סגורה, כך שהעלויות עשויות לעלות בהתאם לכך.
בניית מרפסת בבניין משותף – סוגי בניות
כיום בארץ אנחנו עדים לשני סוגים של בניות, משך זמן הבנייה בשתי השיטות נע בין יומיים ועד שבועיים בהתאם לתנאים השונים. התהליך הזריז והיקר יותר הוא בנייה יבשה, בנייה זו מתבססת על קונסטרוקציית פלדה, הפלדה מתחברת לעמודי בטון של הבניין, ובכך ניתן לבנות מרפסת תוך פרק זמן קצר שאפילו יכול להגיע ליום. עם זאת, הביצוע חייב להיות ממוקד ועל בעל המקצוע להיות עם ניסיון מתאים. המרפסת נחשבת למרפסת קלה, ההתקנה אינה פוגעת בשגרת החיים של הדיירים ויכולה להוות פתרון מעולה למקרים של התנגדות מצד דיירי הבניין.
האפשרות השנייה היא בניה רטובה שנחשבת לזולה יותר. התהליך כולל חפירת של עמודי בטון, ויציקת בטון לאורך אותו בניין. פעולות של התקנת מרפסת רטובה נחשבות ליותר מלכלכות, רועשות ולרוב יפריעו לדיירי הבניין. מרפסות אלו נחשבות ליותר כבדות ולכן, הן אינן מתאימות לכל סוג בניין.
https://www.youtube.com/shorts/Xgvcj1R7Bj4
מהי מרפסת תלויה?
בשנים האחרונות אנחנו שומעים לא מעט על מרפסת תלויה, אז נדגיש שמרפסת תלויה היא מרפסת יבשה כפי שציינו מקודם. המרפסות התלויות מעניקות לנו פתרון משמעותי, קל ובטוח להתקנת מרפסות בבניינים וגם בתים פרטיים. במקום להסתמך על עמודים תומכים מבטון, אנחנו יכולים לבחור בתהליך הרבה יותר פשוט שחוסך זמן ולעיתים גם כסף. כמו כן, יש היתכנות גבוהה יותר לבנות מרפסת יחידה בבניין משותף כאשר מדובר על מרפסת תלויה, כאשר אנחנו בונים מרפסת רטובה (בטון), אנחנו צריכים להסתמך על רוב דיירים בבניין כדי לקבל תמיכה. מרפסות תלויות הומצאו כדי לתת מענה להתקנת מרפסות יחידות במקומות בהם אין הסכמה על התקנה כוללת.