בבניינים החדשים, תוכניות הבנייה כוללות מרפסות שמש שמשדרגות את הדירה. אך בבניינים של פעם, היו רק מרפסות שירות ולא בכל הבניינים. לכן, דיירים רבים שמתגוררים בבניינים ישנים מחליטים לשדרג את איכות החיים שלהם על ידי הוספת מרפסת. על בניית מרפסת בבית משותף ומה כולל התהליך נרחיב במאמר הבא.
למה לבנות מרפסת?
רוצים לשדרג את הדירה שלכם? רוצים לשפר את איכות החיים שלכם? להעלות את ערכה של הדירה? בניית מרפסת בבית משותף תאפשר לכם לבצע זאת. כאשר מוסיפים מרפסת אתם פותחים את הדירה שלכם החוצה. כך אתם יכולים לשדרג את איכות החיים שלכם באופן משמעותי. המרפסת מאפשרת לכם להגדיל את שטח הדירה שלכם. כך תוכלו לנצל את שטח המרפסת למגוון אפשרויות כמו פינת ישיבה כיפית, שטח אחסון נוסף ועוד. בנוסף, על ידי בניית מרפסת בבית משותף אתם יכולים להעלות את ערך הדירה בכ-10% ואפילו 20%. כלומר, אם הדירה שלכם שווה 2 מיליון שקלים, הוספת מרפסת תאפשר לכם להעלות את ערך הדירה ב-200,000 שקלים לפחות.
סוגי מרפסות
בניית מרפסת בבית משותף מתאפשרת עם שני סוגים עיקריים של מרפסות-
מרפסת עמודים היא מרפסת שנבנית בשיטת בנייה ותיקה יותר. שיטת בנייה זו מכונה בניה רטובה. מרפסת עמודים היא למעשה מרפסת שבונים על ידי יציקות בטון, מלט, מוטות ברזל וכדומה. מרפסות אלה הן מרפסות שנבנות בצורה כזו שכל מרפסת תומכת במרפסת שמעליה ונתמכת במרפסת שמתחתיה. בנייה רטובה היא שיטת בנייה איטית יחסית ומלכלכת מאוד. במהלך הבנייה יש צורך בבניית פיגומים ובהרס של הסביבה הקרובה לבניין.
מרפסת תלויה היא מרפסת שנבנית בשיטת בנייה מתקדמת יותר. שיטת בנייה זו מכונה בניה יבשה. מרפסת תלויה היא מרפסת שבונים על ידי קורות פלדה אותם ניתן לחבר ולתלות על גבי הקירות החיצוניים של הבניין. התכנון והביצוע של מרפסות תלויות מתבצע במפעלים. בעקבות כך זמן הבנייה בשטח מתקצר באופן משמעותי והדיירים לא מרגישים פגיעה משמעותית בשגרת החיים שלהם. תכנון המרפסות כולל גמישות עיצובית והנדסית. בנוסף, מרפסות תלויות נחשבות למרפסות יציבות ובטיחותיות מאוד. עם זאת, מדובר במרפסות יקרות יותר ולכן לא תמיד בוחרים בהן.
מה גודל המרפסת המותר?
בניית מרפסת בבית משותף צריכה להתבצע לפי חוקים שונים. אחד מהחוקים הללו, נוגע לגודל המרפסת המותר לבנייה. גודל המרפסת המותר לבנייה הוא עד 12 מטרים רבועים. שימו לב שגודל המרפסת המותר לא קשור לשטחים שאושרו לבניה ונוצלו. ישנם מקרים בהם ניתן לבנות מרפסות בגודל של עשרה אחוזים משטח הדירה או עד 14 מטרים רבועים, הגדול ביניהם. במקרים מסוימים העירייה עלולה לאשר מרפסות בגודל החורג מהמותר בחוק. לכן, לפני שאתם מתחילים בהליך בניית מרפסת בבית משותף חשוב לבדוק מה התקנים ברשות המקומית אליה אתם שייכים ולהתאים את המרפסת שלכם לכך.
קבלה של הסכמת הדיירים
בתים משותפים נקראים כך מסיבה מסוימת- המבנה משותף למספר דיירים. מהסיבה הזו, בבניית מרפסת בבית משותף יש צורך לקבל את הסכמתם של הדיירים בבניין. הוספת מרפסת מצריכה הסכמה של 75% מדיירי הבניין. בבתים משותפים, כאשר אחד מדיירי הבניין רוצה להוסיף מרפסת הוא יצטרך לרתום את שאר דיירי הבניין ולגרום להם להסכים לפרויקט. במקרים רבים, דיירי הבניין יסכימו לתהליך וירצו להנות גם הם ממרפסת בבית. עם זאת, ישנם מקרים רבים בהם בעקבות אי יכולת כלכלית, חשש מתהליך הבנייה ופגיעה בשגרת החיים או כל חשש אחר דיירים רבים מסרבים. במצב כזה שיש דיירים סרבנים, שאר הדיירים יצטרכו לשאת בעלות הבניה החלקית. חשוב לעדכן את הדיירים הסרבנים כי אם ירצו להשתמש במרפסת מאוחר יותר העלויות יהיו גבוהות יותר וקבלת היתר בנייה תהיה מורכבת יותר. על מנת להגדיל את הסיכוי שהדיירים יסכימו לתהליך יש לכנס ישיבת דיירים ולהגיע אליה מוכנים עם כל הפרטים החשובים כולל העלויות הצפויות ומשך הבנייה הצפוי. מומלץ להקים ועד מרפסות שיהיה אחראי על גביית תשלומים וייצוג הדיירים מול בעלי המקצוע.
קבלת היתר בנייה
בניית מרפסת בבית משותף כוללת קבלת היתר בניה מתאים. היתר בנייה הוא למעשה רישיון שניתן לביצוע שינויים במבנה קיים או לבניית מבנה חדש. היתר הבנייה ניתן על ידי הועדה המקומית לתכנון ובנייה, או על ידי רשות הרישוי. מדובר במסמך פורמלי, שאליו מצורפות תוכנית הבנייה, מפות מדידה ואישורים שונים מכלל הגופים. בניית מרפסות כוללת שינויים חיצוניים במבנה הבניין ולכן היא מצריכה קבלת היתר בנייה. על מנת לקבל היתר בנייה יש לפנות לוועדה המקומית ברשות העירונית ולהגיש לה את תכניות הבניה הצפויות מפורטות. קבלת היתר בנייה הוא תהליך שיכול לקחת מספר חודשים ולעתים מספר שנים.
https://www.youtube.com/watch?v=Xtw5w5PKgz8
בחירת חברה איכותית
לבסוף, על מנת לבנות מרפסת עליכם לבחור חברת בנייה איכותית. חברת הבנייה תהיה אחראית על תהליך הבנייה ועל התוצאה הסופית שתקבלו. על מנת לקבל מרפסות טובות, יציבות ובטוחות חשוב לבחור בחברה טובה ואיכותית. שימו לב שחברות בניה שמוכרות על ידי הרשויות כחברות מקצועיות רשומות במשרד השיכון. על מנת לבחור חברה איכותית שתפקד על תהליך בניית מרפסת בבית משותף יש לקחת בחשבון מספר פרמטרים. בדקו מה הניסיון של החברה בבניית מרפסות ובחרו בחברה עם ניסיון מתאים לביצוע פרויקט כזה. בקשו לראות עבודות קודמות שביצעה החברה על מנת לקבל מושג על אופן העבודה של החברה. תהליך בניית מרפסת בבית משותף הוא תהליך שיכול לכלול פרוצדורות ובירוקרטיות רבות, כולל קבלת היתר בנייה וקבלת הסכמתם של הדיירים. לכן, חשוב לוודא שהחברה דואגת לכל השלבים של התהליך, לרבות הוצאת היתר בנייה וכמובן תכנון הנדסי ועיצובי שיתבצע ברמה מעולה.