שיפוץ בניין משותף
שיפוץ בניין הוא לא עניין של מה בכך. לאחר שבניין קיים חמש עשרה שנה, שלושים או יותר, הוא מתחיל לאבד מהצורה והצבע המקוריים שלו. כמו שגוף של אדם יזדקן למרות שהוא לא רוצה, כך גם הבניין מזדקן – וכלפי חוץ זה מורגש. כשמדובר בבני אדם, חלקם מחליטים לעשות ניתוחים פלסטיים כדי לשפר את הנראות שלהם, ועוברים טיפולים רפואיים כדי לרפא את הגוף. בבניינים מדובר באותו עניין בדיוק. צריך לתחזק ולשפץ אותו כדי לשמר אותו ולגרום לו להיות בטוח, יציב מטופח ויפה.
חשוב להדגיש שמדובר לא רק בשינוי אסתטי. כאשר מבצעים שיפוץ בבניין מרגישים שהרבה יותר נעים להיכנס אליו, אבל השיפוץ משפר גם את איכות הבידוד והאיטום של הקירות של הדירות, מונעים נזילות, פותחים מרזבים, משפרים את הצנרת ועוד.
יתרון נוסף של שיפוץ בניין משותף הוא הקפצת ערך הנכס. ערך הדירות בבניין כמו ערך הבניין עצמו יכול לקפוץ בשבעה עד עשרים אחוזים! מדובר במספרים לא קטנים בכלל בהתחשב בעובדה שדירות הן עסק שמחזיק בתוכו הרבה מאד כסף. זה לא תמיד הדבר הראשון שהדיירים רואים אבל אין ספק שזה יכול לעזור לקבל את ההחלטה.
מה השלב הראשון?
השלב הראשון הוא פנייה לוועד הבית במטרה להעלות את ההצעה בני כל דיירי הבניין. זהו תהליך שיכול להיות לא פשוט בכלל ומורכב מאד. הסיבה לכך היא ששיפוץ של בניין משותף דורש מכל דיירי הבניין להשקיע סכום מסוים של כסף, ולא תמיד כל הדיירים רוצים להשתתף, וגם בתוך אלו שכבר הסכימו קיימים חילוקי דעות על מה משפצים ואיך משפצים את זה. בישראל כמו בישראל, על כל דייר בבניין יש דעה וחצי. לעיתים קרובות נדרשים כמה מפגשים של דיירי הבניין כדי להגיע להסכמות.
העניין הוא שעל הפי החוק בישראל נדרשת הסכמה של שבעים אחוזים לפחות מדיירי הבניין כדי להתחיל לשפץ. דיירים רבים לא רוצים לשפץ ואומרים : " אין לי בעיה עקרונית שתשפצו, ואני אשמח אם זה יקרה, אבל אני לא מתכוון לשים על זה כסף". במקרים כאלו, ובמידה והשגתם את רוב הקולות הדרוש, ניתן לתבוע על פי חוק מדינה את הדיירים שלא הסכימו להשתתף בהוצאות ולהכריח אותם להשתתף גם.
איך בוחרים מי ישפץ?
לאחר שדיירי הבניין נתנו את הסכמתם וברכתם לתהליך, מתחיל השלב הבא שהוא חשוב מאד : מי ישפץ את הבניין? ההמלצה שלנו היא לא ללכת על האדם הראשון שאתם מגיעים אליו. בקשו הצעות מחיר מאדריכלים רבים ומקבלני בניין. בקשו לראות עבודות קדמות ודברו עם בניינים שכבר עברו שיפוץ אצל האדריכל או הקבלן שאת שירותיהם אתם חושבים לשכור. גם המחיר הוא עניין חשוב. אל תיקחו מישהו שהוא זול בהרבה מאחרים בלי לברר מה פשר המחיר המצחיק, ואל תיקחו מישהו יקר מדי בלי לוודא על מה בדיוק אתם מוציאים כל כך הרבה כסף ושלא מרמים אתכם. אם מדובר בשיפוץ. בניין מורכב הכולל גם למשל ממ"דים או מרפסות, יש צורך במהנדס או אדריכל לתכנון השיפוץ וקבלן בניין אינו מספיק. כמו כן צריך לדאוג להיתרים הרלוונטיים מהרשות המקומית.
שיפוץ חזית בניין
שיפוץ חזית הבניין הוא חשוב מאין כמותו. חזית הבניין היא כמו שער הכניסה אל הדירה שלכם וחשוב שהשער ייראה ראוי ויפה. ושוב, לא מדובר רק על המראה האסטתי, לשיפוץ פעם במספר שנים יש חשיבות עליונה גם עבור בריאות הבניין והתחזוק השוטף שלו. חשוב למנוע נזילת מים, לוודא איטום יסודי ולמנוע סדקים ונימים בקירות.
שיפוץ חזית הבניין יכלול קילוף חיפוי הבניין הקיים, פינוי הפסולת וחיפוי מחדש. קילוף החיפוי עולה בין 100 – 150 שקלים. מחיר עבודת הטיוח נע בין 200- 280 שקלים למטר מרובע. יישום שליכט עולה 100 שקלים למטר מרובע. חיפוי אבן עולה 200 שקלים למטר מרובע וחיפוי שיש עולה 300 שקלים למטר מרובע . צבע חיצוני למעטפת הבניין עולה 80 שקלים למטר מרובע. חיפוי החוץ הנפוץ ביותר הוא שליכט צבעוני, שנכנס בעלויות השליכט וחוסך את נושא הצבע. מדובר בשליכט בעל טקסטורה המזכירה אבן, העטופה בסיבים וגם סיליקון קיים בתוכה. זוהי שכבה של צבע גמיש האוטמת מים ומטשטשת פגמים חיצוניים במבנה.
שיפוץ החלקים הפנימיים של הבניין
אין גבול למה שאפשר לעשות בתוך בניין. אפשר לשפץ אץ הלובי וחדר המדרגות, לרצף ולצבוע מחדש. אפשר להתקין מעלית בבניינים אשר המבנה שלהם מאפשר את זה. אפשר וכדאי לאטום סדקים ונזילות ולאטום את הקירות מחדש. הרבה דיירים רוצים גם להוסיף מרפסות ו/או ממ"דים לדירות קיימות – והצדק איתם. במחיר סביר אפשר לקבל מרפסת, ושלב את חווית החיים בתוך דירה עם חלל שמשיק אל החוץ.
מה מרוויחים משיפוץ?
שיפוץ זה עולם ומלואו. אין לתאר כמה הבניין נראה אחרת אחרי שיפוץ טוב. זה משפיע על איכות החיים של כל אחד ואחת מתושבי הבניין. שיפוץ טוב יכול לגרום לכם ליהנות מהמרחב המשותף ולהרגיש שאתם חיים בעולם במרחב יוקרתי יותר ומהנה יותר.