חלוקת הוצאות שיפוץ – בית משותף
לכולנו חשוב איך אנחנו נראים, מסיבות ברורות. אנחנו רוצים שאנשים אחרים יחשבו שאנחנו נראים טוב, ויותר מכך – חשוב לנו שאנחנו נחשוב על עצמנו שאנחנו נראים טוב. ולפעמים כדי לעשות את זה אנחנו משתמשים בתכשירים ומוצרים כדי לעשות את זה. מיני קרמים, בגדים יפים ומחמיאים, כדורים מסוימים, משחות. מה בני אדם לא עושים כדי להיראות טוב. זה דורש השקעה, בעיקר ככל שהגילאים מתקדמים והגוף דורש תחזוקה שוטפת. חלק מהאנשים אפילו עושים ניתוחים קוסמטיים כאלו ואחרים. זו תופעה שהולכת ונהיית יותר נפוצה – ולא סתם. ובכן, בניינים הם אותו דבר. גם הם לא דורשים תחזוקה בצעירותם, אבל ככל שהם מתבגרים וחשופים יותר לנזקי הטבע, כך הם גם דורשים שיפוצים ותחזוקות שונות. חשוב לדאוג לשיפוץ הבניינים בזמן, כי ככל שהם מתיישנים יותר כך מחיר השיפוץ עולה.
בניינים שונים דורשים שיפוצים שונים במחירים שונים. טווח הזמן לשיפוץ הוא בין עשר לעשרים וחמש שנה, כשהסטנדרט עומד לרוב על חמש עשרה שנים.
מה השלב הראשון?
אם הבניין שלכם קיים כבר עשר – חמש שנה ועוד לא עבר שיפוץ, או לחלופין שהוא עבר שיפוץ לפני תקופת זמן ארוכה ואתם מרגישים שהגיע הזמן לעוד אחד, הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות הוא לקיים אסיפת דיירים כדי להבין לאן הרוח הכללית נושבת. בקשו מועד הבית לארגן אסיפה שכזאת ובקשו מכל בעל דירה להגיד את דעתו בנוגע לשיפוץ . צריך לדון בנושא של חזית הבניין, שיקום ושיפור היסודות החיצוניים והפנימיים של הבניין (קירות סדוקים, מרזבים סתומים, מילוי חורים וכו'), ואולי גם כדאי כבר לדבר על הוספת מרפסות וממ"דים. לפני שבכלל מדברים על מחירים כדאי שתבינו את מוכנות הדיירים ובעלי הדירות לצלול אל תוך הפרוייקט. על פי החוק במדינת ישראל, אם מעל שני שליש מבעלי הדירות רוצים שיפוץ, אפשר לשפץ את הבניין. החוק מורכב וסבוך יחסית, אבל בפשטות זה הולך כך : אם שני שליש ומעלה מבעלי הדירות רוצים לשפץ את הבניין, גם בעלי הדירות שלא חפצים בשיפוץ יהיו חייבים להסכים אליו. זה לא באמת עד כדי כך פשוט, וישנם תהליכים מסודרים שצריך לעשות, אבל אם הם לא יהיו מוכנים לשלם אתם יכולים לתבוע אותם ואתם תנצחו בתביעה בקלות.
החוק הזה נוצר בגלל תופעה מכוערת במיוחד של בעלי דירות שמאד רצו את שיפוץ הדירה אבל לא היו מוכנים לשלם כסף, מה שיצר חיכוכים מכוערים ולא פחות חשוב מכך – גרם להרבה בניינים ישנים לא 'להשתפץ' וכך בעצם השאיר אותם מכוערים וגם סיכן את שלום הדיירים שגרו בו.
מה עושים אחרי קבלת ההסכמה?
ובכן, חשוב מאד לבחור בקפידה את האדירכל או קבלן הבניין אצלו תעשו את השיפוץ. מכיוון שהרבה מאד אנשים משלמים כסף עבור שיפוץ קולקטיבי, חשוב לבחור את קבלן הבניין או האדריכל בפינצטה. ערכו חיפוש נרחב ומעמיק. בקשו לראות בניינים שכבר שופצו ודברו עם ועדי הבית באותם בניינים. בקשו הצעת מחיר מפורטת והשוו אותה להצעות מחיר אחרות שאתם מקבלים. אל תלכו על הצעה נמוכה ומפתה, כי אולי יש שם איזשהו קאצ'. אל תלכו גם על ההצעה היקרה ביותר אם לא הבנתם למה היא עולה ככה. הכי כדאי ללכת על הצעת מחיר ממוצעת ועל תיק עבודות מוכח.
מה עלות שיפוץ בניין משותף?
כמובן שקודם כל צריך להעריך איזה סוג של שיפוץ הבניין ודייריו דורשים, וצריך גם להתחשב בכמות הקומות ובגודלן. בדרך כלל שיפוץ חזית בסיסי לבניין ממוצע בישראל מתחיל בכשבעים אלף שקלים חדשים. זהו מחיר בסיסי ביותר וכמובן שהכל משתנה מבניין לבניין. לרוב יוצא שכל בעל דירה משלם כמה עשרות אלפי שקלים על שיפוץ בניין. אם רוצים להוסיף מרפסות שמש וממ"דים המחירים יכולים לטפס עוד.
למה זה כדאי?
אי אפשר לכתוב יותר מדי פעמים כמה זה חשוב לשפץ בניינים ישנים. גם מבחינת התחושה של הדיירים וגם מבחינת הבריאות. בניינים שלא מתחוזקים יוצרים תחושה של הזנחה וחוסר חשק להיכנס אליהם. גם היסודות שלכם יכולים להתערער ולפגוע בתשתיות המים, הגז והחשמל. בנוסף ישנה סכנה בריאותית וגם סכנה שהבניין יקרוס במקרים חריגים במיוחד.
בנוסף, כבר מחקרים קבעו ששיפוץ בניין, אפילו רק שיפוץ החזית שלו, יכול לעלות את שווי נכסי הדירות בעשרות אחוזים. אין מה לעשות, אנשים רוצים לגור בדירות שנראות טוב גם מבפנים אבל לא פחות חשוב – מבחוץ. כדאי לנסות להבין אם שמאים מקצועיים לפני תחילת השיפוץ איזה סוג של שיפוץ יעלה את שווי הנכס בצורה המירבית. אין ספק שאפשר לעשות דרך שיפוץ בניין רווח נאה מאד עבור כל הדיירים, וכדאי להעלות את הנושא הזה באסיפות הדיירים שעוד יקרו.
לכן אל תהססו, כנסו אסיפת בניין ראשונית בנושא ונסו להבין מה הלך הרוח בבניין והאם יש הסכמה מרוב דיירי הבניין. אם אתם מרגישים שהקרקע מוכנה, כנסו לתהליך בכל הכח.