אנשים רבים מבקשים בימים אלה לבנות בביתם ממ"ד בשל המצב הביטחוני ואם עד היום היה מדובר על הליך מורכב שהצריך היתר בניה, הרי שמלחמת חרבות ברזל שינתה את כללי המשחק. היום חוק בניית ממ"ד כופף ומי שמבקש לבנות ממ"ד בביתו יכול לעשות זאת בהליך מזורז במיוחד, איך בדיוק? על כך ועוד בכתבה שלפניכם.
החוק שכופף בעקבות המלחמה
כל בית או דירה שנבנים משנת 1991 חייבים בבניית ממ"ד, בתים רבים בישראל נותרו חשופים וללא מיגון בשל בניה ישנה והחוק עד היום קבע כי כדי להוסיף ממ"ד בבניין או בבית יש צורך להוציא היתר בניה כדי לוודא שתוכנית הבניה עומדת בתקנים. כל מי שמכיר קצת את עולם הבניה יודע שקשה מאוד להוציא היתרי בניה, לעיתים מדובר על הליך של שנים, אך כעת הכול השתנה.
בעקבות מלחמת חרבות ברזל המועצה הארצית לתכנון ובניה ביצעה שני תיקונים לחקיקה כדי להקל על מי שמבקש בימים אלה להציב ממ"ד בביתו. התיקון הראשון של חוק בניית ממ"ד מתייחס להקלות לקבלת תעודת הגמר למבנה (טופס 4) שהבניה שלו הושלמה, התיקון השני מאפשר פטור מהיתר בניה לממ"ד עבור מבנים עד שתי קומות.
התיקון המהותי של תעודת הגמר מוביל לחיסכון משמעותי בזמן, שכן עד עתה כדי לקבל את הטופס היה צורך לקבל אישור שהבניה בפועל מתאימה לתוכנית שאושרה ולהתאים לדרישות התקן תוך תיאום עם חברות הגז, החשמל והבטיחות מפני שריפות. כעת, גם אם אין את האישורים הנדרשים, ניתן לקבל את תעודת הגמר.
עמידה בתקני הבניה
אמנם יש הקלות במסגרת חוק בניית ממ"ד אך אין זה אומר שניתן לבנות או להציב ממ"ד באופן שרירותי ויש לעמוד בתקני הבניה הנהוגים בתחום. התקנים מתייחסים לגודל החדר ולהתקנת החלון והדלת ועוד. אז מהם התנאים מבחינת גודל החדר?
התקן לעובי קירות הממ"ד הוא 30 ס"מ, רוחב החדר יהיה החל מ-1.60 ומעלה, שטח החדר יהיה 9 מטרים ומעלה וגובה החדר יהיה בין 2.5 ל-2.8 מטרים.
שלבי בניית הממ"ד
אם החלטתם לבנות ממ"ד בבית ועברתם על כל תקני חוק בניית ממ"ד ואתם רוצים לצאת לדרך, הכנו עבורכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת:
בשלב הראשון יש צורך לפנות לקונסטרוקטור שיתכנן את הוספת הממ"ד תוך עמידה בכל התקנים. הקונסטרוקטור יהיה זה שיגיש את המסמכים הדרושים לרשות המקומית. כאמור, אם בעבר היה צורך לחכות לאישור או להיתר, הרי שכיום אין בכך צורך וניתן להתחיל בבניה, ניתן להציב ממ"ד מוכן וניתן לבנות אחד מאפס.
יתרונות הממ"ד המוכן
בזמנים מורכבים של מלחמה, בניית ממ"ד מאפס יכולה להוביל לעיכובים רבים, לכן רבים בוחרים לרכוש ממ"ד מוכן על פי התקנים ובאישור פיקוד העורף. על פי חוק בניית ממ"ד ניתן להציב את הממ"ד ולחברו לאחד מחדרי הבית באמצעות פתח שיוצר הקבלן במבצע, דבר שהופך את ההליך לפשוט במיוחד. לאחר האישור כי הקרקע מתאימה להנחת הממ"ד והבחירה המדויקת של מיקומו, מגיעה החברה המייצרת את הממדים במפעל ומציבה אותו במיקום המדויק באמצעות מנוף.
מה עוד צריך לדעת?
מלבד העמידה בתקנים בכל הנוגע לעובי הקירות וגודל החדר, ישנם תקנים נוספים בהם החדר חייב לעמוד על פי דרישות פיקוד העורף וכדאי להכיר אותם לפני שיוצאים לדרך שכן תקנים אלה גם נועדו להוביל לאישור המבנה על פי חוק בניית ממ"ד אך הם בראש ובראשונה נועדו לשמור על בטיחות משתמשי הממ"ד. דלת הממ"ד צריכה להיות דלת הדף והיא צריכה להיפתח כלפי חוץ, מטרתה הוא איטום ומניעת חדירה של רסיסים והדף. חלוך ההדף נפתח כלפי חוץ והוא נועד למנוע חדירה של רסיסים והדף וקיים חלון לפלדה אנטנה לרדיו ולטלוויזיה וחיפוי הקירות צריך לעמוד בתקן 5075. משנת 2002 ישנה חובה להתקין מעברי צנרת לצורכי מעבר התשתיות, למשל של מיזוג אוויר, ומעבר הצנרת יכול להיות בקיר פנימי בלבד ויש לאטום אותו עם חומר אטימה המאושר על ידי פיקוד העורף.