בתקופה האחרונה ניתן לראות אינספור דיווחים על מבנים מסוכנים בארץ העלולים לקרוס, כאשר החששות הללו עולים בעיקר במקרה של מבנים ישנים ולא מתוחזקים. יש לציין כי לא בהכרח כל מבנה ישן צפוי לקרוס לאחר הרבה מאוד שנים, זאת בהנחה שבוצעו עבודות שיקום וחיזוק לאותם מבנים ישנים שהבטון מהם נחלש וכבר אינו עמיד כבעבר.
כיוון שמבנים ניצבים כל העת בפני מפגעים סביבתיים כמו רוח, שמש, גשם, לחות וכו' כך תכונות הבטון המחזיק את המבנה הולכות ונחלשות במרוצת הזמן, במיוחד אם מדובר על מבנים המצויים בסביבות אגרסיביות הנתונות ללחצים, עומסים ותנאי אקלים קיצוניים – כמו לדוגמה מבנים הנמצאים בקרבת חוף הים, כך שהלחות ואדי המים באוויר מזרזים את תהליכי הבליה של המבנה. לשם כך נועד חומר שיקום בטון, המחזק את תכונות החומר ומעניק עמידות גבוהה יותר לכל המבנה.
שיקום בטון – מתי ולמה?
כשמדברים של שיקום בטון, הכוונה היא לתהליכי שיקום של מבנים עשויים בטון בהם נתגלו כשלים וליקויים קלים עד מורכבים. לרוב כשלים אלו יהיו מוחשיים כמו ריבוי סדקים על קירות, רצפות או תקרות בטון, התפוררות של שכבות בטון מהקירות החיצוניים של המבנה, התנתקות של חיפוי קיר חיצוני או התנתקות של שכבות בטון, ובמקרים קיצוניים אף חשיפה של מוטות פלדה מתוך עמודי הבטון של המבנה.
ליקויים כאלו במבנה מעידים למעשה על פגיעה בתכונות הבטון המיושם במבנה, אם כתוצאה מחלחול של מים כתוצאה מכשל במערכת האיטום, נזקי שריפה שהתרחשו במבנה, הצפות ושיטפונות שגרמו ליצירת משקעי מים שאיכלו את הבטון וחוזק ברזלי הזיון, וכן גם רעידות אדמה שהזיזו את הקרקע ושינו את יחסי העומסים על עמודי הבטון.
כיצד מתבצעת עבודת שיקום בטון?
בכדי להחזיר למבנה את העמידות והיציבות, גם לאחר גילוי הליקויים או היווצרות הנזקים כתוצאה מגורמים סביבתיים, יש לבצע עבודות שיקום בטון במבנה הניזוק. עבודות אלו כוללות תהליכים ארוכים ומורכבים, כאשר המטרה היא לחשוף את יציקות הבטון המקוריות בכדי לחזק אותם בהתאם. לשם כך יש ליישם על תשתיות הבטון במבנה חומר שיקום בטון ייעודי, שהוא חומר עמיד ללחות ומגן מפני קורוזיה וכן מאפשר ייבוש מהיר לאחר יישומו.
לפני מריחת חומרי שיקום בטון, יש לסתת את שכבות הבטון במבנה בצורה מקצועית ויסודית לצורך חשיפת ברזלי הזיון שניזוקו. ללא טיפול מתאים בברזלים הללו העמידות של המבנה לא תשופר, כיוון שברזלים אלו מעניקים את החוזק והעמידות הגבוהה גם כשמופעלים עומסים ולחצים גבוהים על המבנה.
מה החשיבות של חומר שיקום בטון?
כאמור, תהליכי עבודות שיקום בטון מחייבות שימוש בחומר שיקום בטון איכותי ועמיד. חומר כזה מאפשר להחזיר לבטון את התכונות המקוריות שלו גם לאחר שצבר ליקויים מגורמים כאלו ואחרים, וכך נחסך הצורך בהריסת המבנה בכדי למנוע סכנת התמוטטות ופגיעה בסביבה ובדיירים. יש להדגיש כי חומרי שיקום בטונים הינם חומרים מיוחדים ושונים בתכלית מחומרי בנייה אחרים, כיוון שהם יוצרו ופותחו בהתאם לצורך של חיזוק עמודים, קירות, תקרות ויסודות אחרים במבנה העשויים בטון.
חומר שיקום בטון מעניק את מעטפת ההגנה הטובה ביותר ליסודות הבטון, כך שלאחר יישומו בצורה מקצועית ותיקון שכבות הבטון החיצוניות ניתן להחזיר למבנה את החוזק, עמידות, יציבות וכן הנראות האסתטית שלו ולהימנע מהרס מבוקר של המבנה המסוכן.
אילו חומרי שיקום בטון מומלצים?
חומרי השיקום המומלצים מיוצרים ומשווקים על ידי חברות מובילות בתחום, כמו חומרי השיקום של חברת סיקה. מדובר על חברה בינלאומית המפתחת, מייצרת ומשווקת מגוון מוצרי וחומרי שיקום בטונים העשויים מחומרים צמנטים ופולימריים שונים. נוסף למערכות שיקום בטונים, סיקה מפתחת ומייצרת מגוון חומרים אחרים בתחום הבנייה כמו חומרי איטום, צבע, גמר, ציפויים, דבקים ועוד פתרונות ייחודיים נוספים.
שיקום בטון לבד – האם זה אפשרי?
למרות שניתן לרכוש חומר שיקום בטון במגוון חנויות המשווקות חומרי בנייה ותעשייה, חשוב לזכור כי עבודות שיקום בטון מוכרחות להיעשות רק על ידי בעלי מקצוע מנוסים בתחום. כפי שצוין קודם, מדובר על תהליך מורכב וארוך הדורש ידע מקיף על תיקון ליקויים בבטון ומניעת מפגעים מסוכנים. כיוון שתהליך יישום חומרי שיקום בטון נעשה בעומק ברזלי הזיון המצויים ביציקות הבטון, נדרשת מומחיות בהסרת שכבות ביטון וסיתות החומר עד לחשיפת הברזלים הפגועים.