כולם חושבים היום על בניית ממ"ד נוכח המצב הביטחוני ששורר בכל רחבי המדינה ואין כיום עיר שבה התושבים יותר או פחות מעוניינים להתמגן – כולם מעוניינים במיגון. תושבי קו העימות זקוקים להגנה יותר מתמיד, במלחמת חרבות ברזל חוו תושבים אלה קושי אמיתי ומי שלא היו לו אפשרויות מיגון מצא את עצמו נוטש את הבית. אז כמה כסף מגיע לכם לקבל כמענק על בניית ממ"ד בבית וכיצד המענק ניתן? הכנו עבורכם את כל המידע שאתם חייבים לדעת.
מענק ביטחוני – למי הוא ניתן?
אין ספק שכל תושבי הארץ כיום חשופים למתקפות טילים וכולם רוצים להתמגן, בין אם הם גרים בקריית שמונה ובין אם בתל אביב. עם זאת, המדינה קבעה סדר עדיפות בכל הנוגע להשתתפות במימון המיגון, שכן ישנם יישובים שנחשבים לבעלי סיכון גבוה יותר להיפגע, בשל קרבתם לגדר המערכת.
המענק הניתן לתושבי קו העימות עבור בניית הממ"ד נקרא מענק ביטחוני, הוא מיועד לתושבי קו העימות והוא מותנה בכך שמהנדס המחוז מאשר כי הממ"ד נבנה באופן תקני. דרישות המיגון המיוחדות נקבעו על ידי פיקוד העורף והמענק ניתן לדירות ובתים חדשים וקיימים אשר מבצעים את ההרחבה ובונים ממ"ד.

היכן מקבלים את המידע המעודכן על איזה יישוב נחשב ליישוב קו עימות? באתר משרד השיכון.
ישנם מקרים בהם אנשים מגלים על המענק אחרי שכבר בנו ממ"ד, לפעמים שנה או שנתיים לאחר מכן, האם הם יהיו זכאים לקבל את המענק בכל זאת? ובכן, התקנות קובעות כי תושבים הזכאים למענק בקו העימות יוכלו לממש אותו אם עוד לא חלפו 3 שנים ממועד החתימה שלהם על חוזה רכישה ושעוד לא שולמה התמורה במלואה עבור הנכס לקבלן. כמו כן, תושבים שבונים או מרחיבים את ביתם או דירתם באופן עצמאי יוכלו לממש את המענק בתוך כ-3 שנים מקבלת היתר הבניה. בנוסף, אנשים שלהם יש עוד דירות בבעלותם באזור עדיפות לאומית יוכלו לקבל את המענק במידה ויציגו חוזה מכירה לאותם נכסים. כמו כן, חשוב מאוד שתכירו את החוק על בניית ממ"דים.
בכמה כסף מדובר?
בניית ממ"ד אינה זולה, מדובר על סכומים שמסתכמים ב-160 עד 170 אלף שקלים בממוצע, לכן רבים מחפשים אחר כל סיוע שיאפשר להם להשיג את המיגון בביתם.
סכום המענק משתנה בין דירות ובתים חדשים בהתאם לסוג הבית או הדירה. עבור דירה או בית בבניה צמודת קרקע ניתן מענק של 10,400 שקלים, עבור דירה בבניין בן שתי קומות לפחות יינתן מענק של 9,100 שקלים.
כיצד מממשים את הזכות?
את המענק ניתן לקבל באמצעות הבנקים למשכנתאות, כאשר ההליך מתחיל עם פניה לאחד מהם להנפקת תעודת זכאות. הבנקים למשכנתאות בישראל הם בנק הפועלים, בנק אגוד, בנק מרכנתיל, הבנק הבינלאומי, בנק ירושלים, בנק מזרחי טפחות, בנק דיסקונט ובנק לאומי וניתן לפנות לבנקים גם אם אינכם לקוחות ישירים שלהם ביום יום ומנהלים דרכם את חשבון הבנק האישי או העסקי.
לאחר בניית הממ"ד מהנדס מטעם משרד הבינוי והשיכון מגיע לבחון את הבניה ולקבוע האם זו נעשתה על פי התקן או לא, לאחר הבדיקה הוא מעביר אישור לבנק למשכנתאות להמשך טיפולים ולהעברת הכסף.
יכולים לקרות מקרים בהם המהנדס לא מאשר את הממ"ד ולאנשים עומדת הזכות לערער על ההחלטה לוועדת חריגים עליונה של משרד השיכון. ניתן לעשות זאת על ידי פניה לוועדה הציבורית לערעורים וניתן לעשות זאת באמצעות הבנק למשכנתאות דרכו ביקשתם את המענק. יש לצרף לערעור את כל המסמכים הדרושים כדי להוכיח שאתם אכן זכאים לקבל את המענק על פי התנאים הקבועים בחוק.