הוספת ממ"ד בדירה קיימת הפכה כבר לחלום נפוץ בקרב בעלי דירות בבניינים ישנים יחסית. החל מ-1992 לערך, מחויבת כל בניה של דירה בהוספת ממ"ד (בבית פרטי או ממ"ד משותף בבית משותף) אבל עד לשנים אלו, נבנו בישראל מאות אלפי דירות שאין להם ממ"ד כחלק מן הבית. גם לא תמיד ניתן להוסיף ממ"ד חיצוני. זה מאוד פשוט בבית פרטי עם חצר או בבית נמוך אבל זה הרבה יותר מסובך בבתים משותפים ועוד יותר מסובך כאשר בניה של דבר כל כך מורכב וכל כך כבד, מאתגרת מבחינה הנדסית. ועדיין, רבים רואים בתהליך הוספת ממ"ד בדירה קיימת, כמשהו שכדאי לבצע.
הסיבות הן מגוונות. נתחיל רגע בסיבות הביטחוניות. כולנו יודעים באיזו מדינה אנו חיים ומהם האיומים עליה. השנים האחרונות הוכיחו כי אין מקום בטוח מאימת הטילים בישראל, גם לא באזורים שנחשבו עד לא מזמן למרוחקים. כמובן, שניתן עדיין להתעורר באמצע הלילה ולרוץ עם פיג'מה למקלט השכונתי, תוך דקה וחצי עם כל הילדים על הידיים, אבל באמת… הבנתם את העיקרון. הוספת ממ"ד בדירה קיימת מאפשרת נוחות והרגשת בטחון טובים יותר.
הסיבה השנייה היא החשש מפני רעידות אדמה. ישראל יושבת על קו השבר הסורי אפריקני ומועדת לפגיעת רעידת אדמה. בהיסטוריה שלנו במאות האחרונות רשומות כמה קטלניות כאלו. במקרה זה עדיף להיות מוכנים ותהליך הוספת ממ"ד בדירה קיימת מאפשר התגוננות טובה הרבה יותר. וכמובן שלא תמיד חייבים לחיות בתחושת חרום. הוספת ממ"ד בדירה קיימת מאפשרת הגדלת שטח הדירה באופן משמעותי. מכיוון שדבר זה מתאפשר בצורה קלה יותר מבחינת אישורים והיתרים, זו הדרך הטובה ביותר להרחבת הדירה. ממ"ד כבר ממזמן אינו שטח מלחמה אלא מקום שניתן לעצב כחד מגורים לכל דבר, חדר משפחה, חדר טלוויזיה, חלל עבודה ועוד ועוד שימושים שונים.
הוספת ממ"ד בדירה קיימת
בניית ממ"ד בדירות שנבנו אחרי 1992 הן כבר הכרח והדירות חייבות להגיע כשהן כבר מצויות בממ"ד. אבל מעבר לכך, המדינה מעודדת הוספת ממ"ד בדירה קיימת, מתוך רצון להעניק בטחון לכמה שיותר אזרחים. לצורך כך, המדינה מקילה בכל הקשור לתחום ההיתרים והאישורים לתוספת הבניה, תחום שסוחט ומתיש וקשה, בהוספת בניה רגילה. למעשה, המדינה מאפשרת להכליל את הממ"ד כ'שטח שירות' כאשר המשמעות היא שגם בתים ודירות שנהנו וניצלו כבר את כל זכויות הבניה שלהם, יכולים ליהנות משירות של הוספת ממ"ד בדירה קיימת בגודל של תשעה מ"ר.
כעת חשבו על זה שוב. בעת הוספת ממ"ד בדירה אתם גם מאפשרים בטחון מוגבר יותר עבור המשפחה שלכם אבל גם מעלים משמעותית את ערך הדירה. למעשה, מדובר בהשבחת הדירה. גם כאשר תרצו למכור את הדירה בעתיד, יותר רוכשים ירצו אותה בשל העובדה כי היא כבר מכילה ממ"ד.
מפרט הממ"ד ואפשרויות שונות
הוספת ממ"ד בדירה חייבת להיות על פי המפרט הקשיח והסטנדרטים הגבוהים והבטיחותיים הרגילים, כשם שהם מתקיימים בבניית ממ"ד בצורה מובנית. מצד אחד, הממ"ד נראה בדיוק כמו כל חדר אחר בבית אבל הוא חייב להיות עשוי מקירות בטון מזוין בעובי של כ-30 ס"מ ובעל שטח של לפחות 9 מ"ר לפחות. הוא חייב גם לכלול אלמנטים המסייעים בהגנה, כמו חלונות הדף, דלתות הדף, אטימה מלאה, לצד אוורור נכון (כנגד גזים) ומפרט שקעי חשמל ותשתית ברורים.
אי אפשר לבנות ממ"ד בבית פרטי, בדירה קיימת או בבית משותף סתם כך. צריך לגייס לצורך כך אדריכל ומהנדס המומחים לתחום ואשר מתכננים אותו לפי המפרט המדויק והתקני. יש צורך להגיש בקשה להיתר בנייה וכפי שציינו, במידה ואין חריגות, הרשויות מחויבות לתת לכך את הסכמתן. חשוב לדעת, התוכניות חייבות לקבל אישור מפיקוד העורף ובלי זה ובלי אישורים נוספים לא תוכלו לקבל את ההיתר ובלי אישור סופי של פיקוד העורף גם לא תוכלו ברוב המקרים לקבל את טופס 4 המפורסם המתיר את אכלוס המבנה.
עלות הוספת ממ"ד בדירה קיימת
עלות של בניית ממ"ד גבוהה יותר מעלות בנית חדר רגיל בשלח החומרים הרבים והמפרט הייחודי. לרוב, הוספת ממ"ד בדירה קיימת ינוע סביב 100,000 ₪ עבור בנית ממ"ד ממוצע. כמובן שכשמדובר על בניית ממ"דים בהיקף גדול, למשל בעת הוספת מספר רב של ממ"דים בבית משותף אחד, הרי שעלויות הבניה יפחתו עבור כל ממ"ד. המחיר גם יכול לצמוח בהתאם לאלמנטים השונים והעיצובים השונים שתכניסו בו.
כאמור, לא תמיד צריך לבנות ממ"ד חיצוני או ממ"ד מאפס וניתן, בהתקיים תנאים מסוימים להפוך חדר רגיל לממ"ד תקני. ממ"ד ממוצע בשיטה זו ינוע סביב 60,000 אלף ₪. בכל המקרים יש להביא בחשבון גם את עלויות התכנון והשגת האישורים הנלווים.
הוספת ממ"ד בדירה קיימת באמצעות חברה מקצועית
בניית ממ"ד הינה דבר מורכב ולא פשוט כלל. לא כל קבלן יכול לבצע בניה שכזו ודרושה התמחות. צריך לזכור שבסופו של דבר הממ"ד נועד להגן על החיים של הקרובים ביותר אליכם ואל לנו לזלזל בתהליך הבניה או לעגל פינות. זו גם הסיבה שצריך לתור אחרי חברה מקצועית ולא לחסוך בעלויות ולקחת למשימה חאפרים, שנפוצים כל כך בענף הבניה.
המלצה נוספת היא לבחור לתהליך חברה המתמחה בבניית ממ"דים לבתים ודירות קיימות. יש לכך כמה יתרונות ובראשן החבילה השלמה שאתם מקבלים. חברה כזו מסייעת בתהליך מתחילתו ועד סופו. התכנון ההנדסי, בדיקות היציבות, העיצוב, השגת האישורים וההתנהלות מול הרשויות השונות ולבסוף התמחורים והביצוע בפועל בשטח. לחברות אלו גם ניסיון רב בתחום והן יבטיחו לכם ראש שקט עם הממ"ד והבניה הנכונה והטובה ביותר שלו, גם בדירה קיימת.