בניית ממ"ד בבית פרטי לצד הבית הקיים ובניית ממ"ד בבית משותף, חיצוני או בתוך חדר רגיל שכבר קיים ואפילו בניית ממ"ד על עמודים, הופכים להיות פופולאריים מאוד בקרב בעלי הדירות והבתים בישראל. ישנם לכך כמובן כמה סיבות מרכזיות. הראשונות עוסקות בביטחון האישי והמשפחתי שאנחנו רוצים להשיג. נוכח איומי ארגוני הטרור השונים והיכולות המתגברות שלהם בשיגור טילים, אין כמעט כיום בשטח מדינת ישרל מקום שאינו מועד לפורענות. כולנו נחשפנו בתקשורת להבדלים העצומים שבין הנזק הנגרם לדירה רגילה לנזק הנגרם לממ"ד ואל כך שמי שהספיק להיכנס לממ"ד – מציל בעצם את חייו.
גם אם לא נתכונן תמיד למלחמה, אנחנו יכולים להיות מופתעים מפורענות אחרת – רעידות האדמה. מדינת ישראל מועדת לרעידות אדמה ועל פי כל המומחים, הבאה שתתרחש, תהיה קטלנית במידה דומה לאלו שהיו לפניה במאות השנים הקודמות. העובדה כי מרבית הבתים בישראל ישנים ואינם עומדים בתקנים ואינם יציבים דיים כדי לעמוד ברעידות האדמה מחדדים את הצורך בבניית ממ"ד קרקעי או בניית ממ"ד על עמודים. זה המקום לציין, כי לרוב כאשר נדבר על הוספת ממ"ד נדבר על בניינים ישנים יחסית, משום שעל פי חוק, המבנים החדשים כיום, חייבים להבנות כבר עם ממ"ד.
והנה הגענו לסיבה נוספת לפופולאריות של בניית ממ"ד. בדרך קלה ויחסית פשוטה, ובלי הרבה הקשיים המוערמים עינו כאשר אנחנו רוצים לבצע תוספות בניה, אנחנו יכולים להגדיל את שטח הדירה שלנו משמעותית. בין אם מדובר על הוספת ממ"ד על הקרקע לצד הבית או בניית ממ"ד על עמודים, אנחנו למעשה מוסיפים חדר נוסף, שיכול להיות אידיאלי עבור שימושים מגוונים. ממ"ד לא חייב להיות חדר אפלולי כאילו היה בונקר במוצב. כיום הוא יכול להיות מעוצב ולשמש כחדר מגורים, משרד ביתי וכד'. בתוך תהליך זה של הוספת שטח לדירה, קופץ גם ערכו ושוויו של הנכס הדירתי – וגם זו סיבה טובה נוספת להוספת הממ"ד.
בניית ממ"ד בבית פרטי, בבית משותף וגם בנית ממ"ד על עמודים
ישנם כמה וכמה פתרונות לבניית ממ"ד כיום בישראל וככל שהטכנולוגיה מתקדמת גם מוצגים פתרונות חדשניים נוספים. חלק גדול מסוג הממ"ד ואופיו נקבעים על פי סוג הבית. החלק הפשוט ביותר הוא בניה של ממ"ד בבית פרטי. כאמור, אישורי הבניה, למרות שנדרשים, מתקבלים בקלות (בעיקר משום שהמדינה מעודדת בניית ממ"דים) וניתן אפילו לבנות ממ"ד על הקרקע, כמעט בגבול אפס של הבית.
בבניין משותף, תהליך הבניה והצגת האישורים גם הם לא מסובכים מאוד אבל כאן נכנס משתנה נוסף – הסכמת השכנים. על פי חוק, יש לקבל את אישורם של 60 אחוז מדיירי הבניין להוספת הממ"ד. החוכמה תהיה לשכנע את אחוז זה של הדיירים בנחיצות בניית הממ"ד וכקלף חשוב נוסף- להסביר להם עד כמה הם ירוויחו מביצוע פעולה ומה בדירה שלהם, הן בשל העובדה כי הערך של הדירה שלהם ינסוק למעלה והן בשל העובדה שעלות בניית מספר גדול יותר של ממ"דים מביאה להפחתה בעלויות של כל יחידה. חושב לציין גם כי מבחינת המדינה, כחלק מהרצון שלה לעודד בניית ממ"דים, שטח הממ"ד נחשב כשטח שירות ולכן לא יבוא בחשבון בכל הקשור לאחוזי ניצול הבניה. כך שגם אם ניצלתם את כל זכויות הבניה- תוכלו להוסיף ממ"ד וגם לא תצטרכו לשלם על כך היטלי השבחה, במרבית הרשויות.
פתרונות נוספים, היכולים לבוא בחשבון בבניינים משותפים הם בניית ממ"ד בתוך חדר קיים. מעין עיבוי של הקירות באחד החדרים כך שייהפך לממ"ד תקני. דרך זו אכן משיגה את היתרון הבטיחותית אבל לא תספק לכם שטח דירה נוסף וכן בניית ממ"ד על עמודים, משמע בניית הממ"ד באופן חיצוני על גבי עמודים. שיטה זו מעט נתונה במחלוקת ויש לבצע אותה רק בהתאם לתכנון הנדסי מוקפד.
בניית ממ"ד על עמודים בשום שכל
ככלל, בניית ממ"ד רגיל הינה תהליך מורכב, שלא כל חברה או קבלן יכולים לבצע. זה מסובך כפליים לבנות בניית ממ"ד על עמודים. כדי לבצע תהליך שכזה, חייבים להכניס חברה מתמחה בתחום ומהנדס לעובי הקורה כבר מלכתחילה. ברור לנו כי לא נוכל להוסיף ממ"ד בכל מקום שאנחנו רוצים והוספה או בניית ממ"ד על עמודים אינה שונה בכך. מדוע שנרצה לבצע בכלל בניה שכזו? בחלק מן המקרים אנו נרצה להוסיף ממ"ד חיצוני לדירתנו בקומה השלישית. אבל 2 הדיירים שמתחתינו אינם מעוניינים וסיבותיהם עימם. אם היו בונים גם כן, הינו בונים מגדל של ממ"דים אבל זה לא המצב. מקרה נוסף שאנחנו מוצאים הוא רצון לבנות את הממ"ד על עמודים כדי לא לגזול או "לבזבז" שטח חנייה על הקרקע.
מבחינה הנדסית קשה מאוד לבצע בניית ממ"ד על עמודים רגילים, כמו העמודים שאנחנו מכירים בתחתיות הבתים. הממ"ד חייב להיות שעון על יסודות חזקים הרבה יותר ולרוב על הקירות שלו, לפחות בחלקן, להיות נטועים עמוק בקרקע. ולמרות זאת, במידה ואין ברירה, ישנן כיום קמה שיטות מתקדמות המאפשרות בניית ממ"ד על עמודים. אלו עמודים הרבה יותר רחבים מעמודים רגילים וניתן לראות סוג כזה של בניה בפרויקטי התחדשות עירונית (תמ"א 38). ושוב נדגיש מדובר בפעולה מורכבת שיש לעשותה עם חברה המתמחה בכך ומלווה בייעוץ הנדסי צמוד.
תהליך בניית ממ"ד על עמודים
בין עם מדובר על בניית ממ"ד על עמודים או סתם ממ"ד רגיל על גבי ממ"ד רגיל, הרי שיש לעבוד לאט ובזהירות. בייחוד הדברים נוגעים לבניינים ישנים יחסית שיציבות הבניין לוטה בערפל והעמסת משקל עצום כמו של ממ"ד על גבי הקירות שלו יכול להיות בעייתי. חברות המתמחות בפרויקטים גדולים שכאלו, יסייעו לך בחלק התכנוני, העיצובי ולא פחות חשוב בהתנהלות מול הרשויות השונות עד להשגת האישורים הנכספים. חבות אלו גם יודעות טוב יותר כיצד לשכנע דיירים נוספים לתת את הסכמתם על ידי הצגת הצדדים הכלכליים הרווחיים של בניית ממ"ד. לצד בדיקת התכנות הפרויקט ובחירה בשיטה הטובה ביותר לבניית ממ"ד תוכלו לקבל הערכה גם של זמני הבניה, העלויות ודברים חשובים אחרים ואז לצאת לבניה המיוחלת.
קראו עוד: מחיר ממד 12 מ"ר